APSURD: Žiteljima iz okoline Smederevske Palanke odbijaju od penzija zbog duga za đubre

Jedan od njih je dobio rešenje kojim mu se zbog duga za smeće od 70.000 dinara u periodu od 2012. do 2017. stavlja obustava od 4.000 dinara na poljoprivrednu penziju

  • 5

Oni koji ne žive na selu, iako nemaju potrebu za takvim uslugama, nisu oslobođeni plaćanja komunalnih usluga, poput usluge za odnošenje smeća. Upravo tako je jedan od njih dobio rešenje kojim mu se zbog duga za smeće od 70.000 dinara u periodu od 2012. do 2017. stavlja obustava od 4.000 dinara na poljoprivrednu penziju.

Selo kod Plandišta ima samo 9 stanovnika: Nikada nisu imali telefon, vodovod, prodavnicu, ambulantu...

Da stvar bude gora, njegova penzija iznosi svega 9.000 dinara i u domaćinstvu je jedini sa bilo kakvim primanjima, jer sin i snaja nisu zaposleni, prenosi b92.

On kaže da za obavezu plaćanja iznošenja smeća nikada nisu saznali jer im nijedna uplatnica nikada nije stigla, kao ni kanta za đubre. Odjednom im je sada stiglo svih 60 uplatnica, zajedno sa rešenjima sudskih izvršitelja, gde stoji da su već dva puta pokušali da ih obaveste.

Za uplatnice koje nisu dobili, uputili su ih u poštu da to regulišu iako su im do sada svi računi za telefon i struju, kao penzije uredno stizali, bez obzira na to što ne žive u centru sela i do njih nema asfaltiranog puta.

Foto: Glas zapadne Srbije

Zatražili su od nadležnih objašnjenje od kada važi odluka o plaćanju i rečeno im je da je opština još 2010. godine donela odluku da i stanovnici sela plaćaju iznošenje smeća i da nije bitno to što nemaju kante i što im niko ne iznosi smeće.

Traže da se plati, a ne rade kako treba

U opštini Smederevska Palanka za B92 kažu da su u toj lokalnoj samoupravi nasledili ugovor sa kompanijom PVV, kojoj je data koncesija na 25 godina za posao iznošenja smeća. Kako je kazao predsednik Privremenog organa opštine Nikola Vučen, svi Palančani su svedoci da oni taj posao ne rade kako treba, da nema dovoljan broj kontejnera i kanti i da se nikada ne zna kada će proći i pokupiti smeće.

Posledica toga je da đubre danima stoji u kantama i kontejnerima, a bilo je perioda kada je grad bukvalno bio zatrpan smećem nedeljama. Leti se zbog toga širi nesnosan smrad.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CVeki

    15. januar 2018 | 14:32

    Pružaoci komunalnih usluga su poverioci čije pravo zastareva za godinu dana. Međutim, sve češće se dešava da ovi poverioci dužnicima, fizičkim licima, šalju opomene pred utuženje ,sprovode prinudnu naplatu ili razna obaveštenja kojima ih pozivaju da plate dugove koji su nastale pre nekoliko godina. Ono što je neophodno jeste da dužnik čiji je dug po osnovu komunalnih usluga zastareo, istakne prigovor zastarelosti-po Čl 388 ZOO i to im ja kraj !!!

  • Fit

    15. januar 2018 | 16:35

    Pa tako i treba,i ja zivim na selu i placam smece,vodu i ostale komunalije ali danasnjem seljaku(cast izuzetcima)lakse je da utovari u prikolicu i kulturno izbaci u neku najblizu reku ili zabran.

  • Haos

    15. januar 2018 | 13:58

    Znaci nije simonovic (grocka) jedini..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA