≫ 

Rok 10 dana da se otklone sporni delovi udžbenika koji diskriminišu LGBT populaciju

Ministar prosvete pojašnjava da izdavačka kuća ima rok od 10 dana da ispravi sporne delove udžbenika

  • 5

Zavod za unapređenje kvaliteta obrazovanja dao je rok od 10 dana izdavačkoj kući Zavod za udžbenike da otkloni delove teksta u nekoliko udžbenika za srednju školu u kojima se diskriminiše LGBT populacija.

Tviter gori zbog rasističke objave: "Romkinja nije morala da uči, jer je srpska deca ugrožavaju učenjem - pa mora da bude ravnopravna"

Ministar prosvete Mladen Šarčević pojašnjava da izdavačka kuća ima rok od 10 dana da ispravi sporne delove udžbenika, a ukoliko to ne učine, onda ide procedura povlačenja udžbenika.

UDŽBENIK SAMO POMOĆNO SREDSTVO

Ministar je naglasio da je udžbenik samo pomoćno sredstvo, a da je najvažnija reč nastavnika i ostvarenje nastavnog plana i programa.

- Zavod daje izdavačima rok od 10 dana da to isprave. Ako bude opstrukcije, onda ide procedura povlačenja udžbenika. Možemo napraviti međurešenje dok se ne objavi poziv za novi udžbenik da se postojeći koristi, ali da se ignorišu pojedini delovi i da se deci objašnjava da je to što piše prevaziđeno - rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

Udruženje Labris žalilo se na diskriminaciju LGBT populacije u šest udžbenika za srednje škole zavoda za udžbenike. Reč je uglavnom o udžbenicima za srednje medicinske i druge stručne škole.

VIDEO: Donacija laptopova za testiranje školaraca

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    7. jun 2018 | 18:53

    Оно што се силом намеће, природно, човеку се огади. За болест треба имати разумевања, али за безобразлук не.

  • GP

    7. jun 2018 | 20:41

    Sta to hoces da kazes Sarcevicu? Imacete reakciju i roditelja i ucenika.

  • Lucifer 1.

    7. jun 2018 | 20:04

    Najbolje bi bilo kad bi mogli,da više ne primećujemo ljude sa takvim opredeljenjem,ili smatrati kao i ostale.Nema razloga,ni mesta diskriminaciji,to je njihovo i samo njihovo i time nikoga ne ugrožavaju,treba manje buke sa obe strane oko ove teme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA