Predsednik EP o katalonskoj krizi koja se prenosi na ostatak Evrope: Trebali bi da se plašimo širenja malih nacija

On je rekao da su referendumi u Italiji legtimni i da se po tome razlikuju od onoga u Kataloniji

  • 10

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da bi Evropa trebalo da se plaši širenja malih nacija, u vreme dok se Španija bori sa katalonskom krizom, a italijanski regioni Lombardija i Veneto danas održavaju referendume o većoj autonomiji.

Italija danas na nogama: Dva regiona glasaju za veću autonomiju, odbijaju da ih porede sa Katalonijom

- Zbog toga niko u Evropi nema nameru da prizna Kataloniju. Čak je i Tereza Mej (britanska premijerka) rekla u sred Bregzita da Ujedinjeno Kraljevstvo nikada ne bi priznalo Kataloniju. Španija je istorijski ujedinjena država sa mnogo autonomnih regiona i raznolikim stanovništvom koji pričaju različitim jezicima. Evropa se neće ojačati degradiranjem državnosti -  rekao je Tajani za italijanski list "Mesađero".

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da su referendumi u Italiji legtimni i da se po tome razlikuju od onoga u Kataloniji.

- Prva stvar, ova dva referenduma su legitimna što nije bio slučaj u Kataloniji. U Španiji, nije se radilo o autonomiji, već o proglašenju nezavisnosti, što se protivi vladavini prava i španskom Ustavu - rekao je Tajani, prenosi AFP.

Italijanski regioni Veneto i Lombardija danas organizuju savetodavne referendume o većoj autonomiji, ali odbijaju bilo kakva poređenja sa secesionističkom Katalonijom.

Foto: Tanjug/AP

Referendumi su u skladu s italijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako one to zatraže.

U slučaju pobede, predsednici Veneta i Lombardije Luka Zaja i Roberto Maroni, planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlasćenja koje su inače rezervisana za državu kao što su bezbednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sever. Za to bi, međutim, trebalo promeniti Ustav.

Foto: Wikipedia, Google Maps, Pixabay

Maroni ponavlja da će se referendum održati "u okviru nacionalnog jedinstva" i da ima za cilj "reformu odnosa između centralne vlade i regionalnih vlada".

Zaja kaže da je bilo kakvo povlačenje paralela s Katalonijom pokušaj da se obeshrabre birači da glasaju za veću autonomiju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kami

    22. oktobar 2017 | 17:06

    Samo nek' se cepaju, na nas su digli takvu hajku i priznali sve bivse YU republike. To je bio pocetak kraja sveta kakvog znamo, videcemo sta ce se izdesavati do kraja!?

  • Brunda

    22. oktobar 2017 | 18:33

    E pa gosppodo Pandorina kutija je vec odavno otvorena. Uzaludno objasnjavanje koji su referendumi legitimni a koji ne, koje secesije iste a koje ne, vas sve vise cekaju u buducnosti. I usput, kakve veze ima brojnost nacije sa medjunarodnim pravom?

  • Milorad

    23. oktobar 2017 | 03:07

    Sram ,stid da je zapad sta su nama napravili.bez moralna bagra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA