≫ 

Nova nuklearna politika SAD: Vašington - Agresivnije prema Rusiji, Moskva - Ratoborno

U revidiranoj strategiji nuklearne politike SAD navodi se da Rusiju treba ubediti da će se suočiti sa "neprihvatljivo velikom štetom" ako bude pretila čak i ograničenim nuklearnim napadom u Evropi

  • 13
Američka i ruska zastava, Amerika, SAD, Rusija Foto: Pixabay

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je da će zadržati najveći deo politike nuklearnog naoružanja bivšeg predsednika Baraka Obame. Takođe, navedeno je da će zauzeti agresivniji stav prema Rusiji, što je naišlo na negativne reakcije iz Moskve.

Vašington objavio PUTINOVU LISTU: Medvedev, Lavrov, Abramovič i Kasperski - 114 političara i 96 oligarha koji su se obogatili tokom njegove vladavine

U revidiranoj strategiji nuklearne politike SAD navodi se da Rusiju treba ubediti da će se suočiti sa "neprihvatljivo velikom štetom" ako bude pretila čak i ograničenim nuklearnim napadom u Evropi, navodi Asošiejted pres.

Američka vojska je predložila diversifikaciju nuklearnog arsenala SAD i razvoj novih, manjih atomskih bombi, prvenstveno za suprotstavljanje Rusiji, navodi Bi-Bi-Si.

Vojska SAD je zabrinuta da Moskva vidi njeno nuklearno oružje kao preveliko za korišćenje, što znači da ono više ne predstavlja efikasno sredstvo odvaraćanja. Razvoj manjih atomskih bombi bi to promenio, stoji u izveštaju Pentagona.

Foto-montaža: AP/Tanjug, Wikimedia U.S. Air Force/Dmitry Terekhov

U izveštaju na 74 strane Severna Koreja je označena kao "jasna i smrtonosna pretnja" SAD i njihovim saveznicima, a eventualni severnokorejski nuklearni napad na SAD ili njihove saveznike značio bi "kraj tog režima", navodi se.

- Nema scenarija u kojem bi režim (severnokorejskog lidera) Kim Džong Una mogao da upotrebi nuklearno oružje i da opstane - navodi se u dokumentu.

U izveštaju se ne poziva na povećanje strateškog nuklearnog naoružanja, što je u suprotnosti s Trampovim izjavama neposredno pre stupanja na dužnost. On je tada na Tviteru naveo da SAD "moraju znatno da ojačaju i prošire svoju nuklearnu sposobnost dok se svet ne prizove svesti po tom pitanju".

U govoru o stanju nacije u utorak Tramp nije pomenuo širenje, mada je kazao da nuklearni arsenal mora da bude u stanju da zaustavi agresiju.

Reviziju strategije nuklearne politike SAD naredio je Tramp pre godinu dana, a izveštaj su oštro kritikovale grupe koje se zalažu za kontrolu naoružanja.

Foto: Tanjug/AP, Foter/Flickr/The Official CTBTO Photostream

Rusija je osudila danas kao "ratobornu" i "antirusku" novu američku nuklearnu politiku, upozoravajući da će preduzeti "potrebne mere" da osigura bezbednost naspram SAD-a.

- Od prvog čitanja antiruski i ratoborna priroda ovog dokumenta skače u oči - saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova i navelo da su "duboko razočarani".

Stručnjaci su izrazili bojazan da bi ovo moglo ponovo da pokrenei trku u naoružanjui i time povećava rizik od nuklearnog sukoba.

Moskva se u današnjem saopštenju pita da li je Vašington svestan nivoa pojačane opasnosti koji te direktive predstavljaju, i osudila pokušaj dovođenja u pitanje njenog prava na legitimnu odbranu.

Foto: Profimedia/TASS, Wikipedia/Bernd vdB

Prema Moskvi američki dokument je pun svakojakih antiruskih klišea počevši od optužbi o agresivnom ponašanju i svih mogućih mešanja, da bi se završilo sa optužbama, isto toliko neosnovanim, o kršenjima čitavog spiska sporazuma o kontroli naoružanja.

- U tome vidimo nepravedan pokušaj (Vašingtona) da svali na druge sopstvenu odgovornost za pogoršanje situacije po pitanju međunarodne i regionalne bezbednosti i za remećenje ravnoteže mehanizama za kontrolu naoružanja, što je reultat neodgovornog deleovanja samih SAD - navodi se u saopštenju.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    4. februar 2018 | 07:56

    E što ovi Amerikanci seru, pa to je da se čovek samo čudi.

  • Miki

    4. februar 2018 | 08:24

    Hajde bre pokrite se ušima. Ne smete da napadnete S Koreju koja vam svaki dan preti uništenjem a ima rakete tek u razvoju a da napadnete Rusiju. Kako da ne.Ali u strahu su velike oči pa vas delomično i razumem.

  • Zagor

    4. februar 2018 | 07:54

    Glupi ameri samo ptete,a nemaju mu.a!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA