Verski savet u Avganistanu zabranio samoubilačke napade, a onda je nedaleko od njih esplodirala bomba

Savet je apelovao i na avganistansku vladu i na talibane i druge ekstremističke grupe da obustave borbe i dogovore se o primirju

  • 0

U eksploziji bombe postavljene nedaleko od mesta gde se održavao sastanak Saveta Ulema, a na kome su samoubilački napadi proglašeni zabranjenim, ubijene su najmanje četiri osobe, a povređeno je pet osoba, saopštila je policija u Kabulu.

Sastanak avganistanskog Saveta Ulema - sveštenika održavao se u ogromnom šatoru na zapadu Kabula, gde su se okupili kako bi osudili terorizam i pozvali na primirje, prenosi Rojters.

Kako prenosi AP, bombaš samoubica aktivirao je eksplozivne naprave nedaleko od ulaza u šator, u trenutku kada se sastanak završio a učesnici počeli da izlaze.

Eksplodirao minibus u Avganistanu: Poginulo 16, povređeno 38 osoba na glavnom trgu (FOTO)

Danas je avganistanski Savet Ulema doneo je odluku, odnosno fatvu, po kome se samoubilački napadi smatraju zabranjenim po islamskom zakonu.

Ovo vrhovno versko telo, sastavljeno od oko 2.000 članova - muslimanskih sveštenika, naučnika i osoba koje imaju verski autoritet, donelo je tu odluku na danas održanoj sednici, prenosi AP.

Istovremeno, Savet je apelovao i na avganistansku vladu i na talibane i druge ekstremističke grupe da obustave borbe i dogovore se o primirju.

Kako se navodi, to je prvi put da je Savet tražio tako nešto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA