Preko 1.000 migranata se udavilo na putu do Evrope ove godine: Sredozemlje najopasnija izbeglička ruta na svetu

Portparol IOM Leonard Dojl kaže da je porast u broju migranata možda rezultat poboljšanja vremena i završetka meseca Ramadana

  • 0

Više od 1.000 ljudi udavilo se ove godine u Sredozemnom moru, na putu iz Libije za Evropu, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Samo u poslednjih nekoliko dana su se udavile 204 osobe, pošto se, u očekivanju da u narednom periodu Evropska unija usvoji oštrije mere prema migrantima, pojačalo broj koji su se odvažili na takav put.

Tri bebe među 100 mrtvih u Mediteranu na dan kada je EU postigla dogovor o migrantima! (FOTO)

- Alarmantno je povećan broj mrtvih na moru ispred obala Libije - izjavio je šef libijske misije IOM Otmar Belbeisi.

- Krijumčari i koriste očajnička nastojanja migranata da odu pre nego što Evropa primeni oštre mere za one koji prelaze Sredozemlje - rekao je on.

Portparol IOM Leonard Dojl kaže da je porast u broju migranata možda rezultat poboljšanja vremena i završetka meseca Ramazana.

- Ali, takođe je prisutno saznanje da EU počinje da jače pristupa tom procesu, pa oni možda pokušavaju da se provuku dok još mogu. Krijumčari će uvek staviti profit ispred bezbednosti - rekao je on.

Uprkos porastu smrtnih slučajeva poslednjih dana, njihov broj je ipak upola manji nego za prvih šest meseci prošle godine.

Put preko Sahare, a zatim preko Sredozemlja i dalje je najopasnija migrantska ruta na svetu, navodi Rojters.

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA