≫ 

Rasipništvo Makrona košta popularnosti: Pravi bazen pored privatne plaže, a podrška naroda nikada manja

Popularnost francuskog predsednika potonula je i pre planirane izgradnje skupocenog bazena u njegovom letnjikovcu. Priliku da obeća skromnost iskoristio je u Versaju

  • 0

Rasipanje narodnog novca na bazen u letnjikovcu ispostavilo se kao vrlo loša investicija aktuelnog predsednika Francuske. Od otkrića ovog ulaganja, "paljba" koja se osipa po Emanuelu Makronu ne prestaje da buši i njegovu popularnost.

Makron smenio ambasadora u Mađarskoj zbog hvaljenja Orbana

Predsednička palata navela je da će trošak biti pokriven iz uobičajenih troškova održavanja letnjikovca. Međutim, možda bi ovo nekako i prošlo da nije samo nekoliko nedelja ranije otkrivena cena novih službenih tanjira za večeru u predsedničkoj rezidenciji u Jelisejskoj palati: umesto službene cene seta tanjira oko 50.000 evra, otkrivena je prava vrednost: gotovo 500.000 evra.

Francuski predsednik voli luksuz Foto: Tanjug/AP

Makron je iste nedelje iskoristio predsednički avion za putovanje od 30 minuta i 110 km. U isto vreme, komentarisao je da francuska socijalna služa pomoći troši "gomile novca".

Da bi obećao poniznije vođstvo države iskoristio je prebivalište fransuskih kraljeva, Versaj, piše magazin "Politiko".

- Znam da ne mogu baš sve da uradim kako treba - rekao je 39-godišnji prvi čovek Fransuske, opisujući sebe kao skromnog, ali odlučnog.

A ništa ne govori "skromnost" kao Versaj...

Versaj kao simbol za luksuz Foto: Pixabay/yuliu

Makron je imao izgovor i za obraćanje u Versaju. Tu predsednik može da se obrati oba doma parlameta, čije je okupljanje koštalo 286.000 evra da bi zatražio njihovo odobrenje za izmene ustava i pokretanje druge godine svojih reformi.

U tu sliku velelepnog mesta održavanja se gledalo kao kroz dvosmerno ogledalo. Lokacija održavanja vrtela se oko pogoršanog imidža predsednika među njegovim glasačima, koji su počeli da ga smatraju previše "kraljevskim" za njihov ukus.

Sa potpunom kontrolom nad parlamentom Makron nema problema sa takvim liderstvom kao što trenutno ima premijerka Tereza Mej u Velikoj Britaniji ili kancelarka Angela Merkel u Nemačkoj. Francuzu je bukvalno zagarantovana vlast u naredne tri godine.

Markonu treba da bude omiljen u narodu Foto: AP/Tanjug

Ali šta će da radi kada se te tri godine navrše?

Njemu je potrebno da bude omiljen, naročito pred izbore za evropski parlament dogodine, koje je on okarakterisao kao bitka sila liberalizma i populzima u Evropi.

A njegova popularnost tone, sa reputacijom koja je sve uvreženija da je "predsednik bogatih", republikanski monarh, koji je tako zadovoljan samim sobom, i tako van dodira sa svojim narodom, da ne vidi šta ljudima smeta.

SLUČAJ "BAZEN"

Glas antimakronovaca sve se glasnije čuje od prošlog meseca i novog trošenja novca poreskih obveznika, koje su se nadovezale na raniji trošak od 26.000 evra na tromesečnu predsedničku šminku.

U junu, nedeljnik "Žurnal du Dimanš" objavio je da je Makron sa suprugom Brižit poručio bazen za Fort de Breganson, 17-vekovno zdanje i letnjikovac za francuske predsednike počev od Šarla de Gola 1960-tih.

Fort de Breganson Foto: Wikipedia/Patrub01

Mada tvrđava ima privatnu plažu, Makron je poželeo malo više privatnosti za uživanje sa svojim unucima, po liniji njegove supruge iz prvog braka.

Bazen iznad zemlje, jer ne može da se iskopa u zemlji, bio bi 10 metara dug, 4 širok i 1,5 dubok, sa ukupnim troškovima od 34.000 evra.

Neophodni trošak, kako tvrde iz predsednikove kancelarije. Naime, odlasci na privatnu plažu koštali bi još više zbog angažovanja više obezbeđenja.   

Makron je optužen da troši državni novac za luksuz svoje porodice Foto: AP/Tanjug, Profimedia/MAXPPP, Linkedin

Ipak, kritičari poput krajenjeg levičara Žan-luka Melanšona optužuju Makrona da je promašio poentu.

Problem nije gde Makron pliva, kažu oni, već njegova sklonost da slobodno troši javni novac na svoj i luksuz svoje porodice.

A uhodali su se u te velike troškove zamenom posuđa i putovanjima privatnim predsedničkim avionom, kao ekstravagantnom zabavom održanom u Jelisejskim vrtovima.

PRIVATNE SKLONOSTI, POLITIČKI PROBLEM

Nadimak "predsednik bogataša" ne drži se samo za samog predsednika, već i za njegov politički identitet .

- Sva ova tematika "predsednik bogataš" i "predsednik udaljen od naroda" su jake odrednice, struktruirane i malo verovatno da će se same popraviti - smatra politički analitičar Bruno Kotre.

Predsedniku popularnost opada Foto: Tanjug/AP

Ankete potvrđuju da je problem slike Makrona takođe i politički. Podrška je pala i ispod 40 odsto, u julu je bila najniža 32 odsto u jednom ispitivanju i 34 u drugom.

FRANCUSKI EGALITARIZAM

Ekstravagancija nije nešto što je dobro u francuskoj egalitarnoj tradiciji, gde su revolucionari bili vođeni parolom "sloboda, jednakost i bratstvo".

Poznato je, osnivač Pete republike, Šarl de Gol, plaćao je troškove iz svog džepa.

Pojedini kritičari smatraju da su ovi skupi potezi Makrona namerni i dokaz da se okreće konzervativcima, tradicionalno manje opterećenim ličnim bogatstvom, da bi mu pomogli na izborima za Evropski parlament dogodine.

Pojedini smatraju da on sve to radi namerno Foto: Tanjug/AP

Oni upućuju kao potkrepljenje tih tvrdnji nana video snimke, koje su objavili iz Jelisejske palate u junu, gde Makron kaže da socijalni izdaci koštaju državu gomile novca, ili gde grdi srednjoškolca jer mu se obratio sa Manu umesto Emanuel.

Obećanje Makronovog bunotvničkog pokreta oduvek je bilo da miri krajnju desnicu i levicu.

Na primer, da namiri ideološki levo orjentisane, odobrio je za francuske građane besplatne naočare, slušna pomagala i stomatološke usluge, a u septembru će objaviti "Plan za siromaštvo", koji uključuje ograničenje za bankarske takse za porodice sa niskim primanjima. Istovremeno, njegova vlada je smanjila poreze na bogate i smanjila bi čak 20.000 saveznih radnih mesta u francuskoj agenciji za naplatu poreza, što je po volji desničara.

LEKCIJA

Iz složenog kolebanja levičarskih i desničarskih poteza, lekcija je jasna, analizira Zakari Jang za politiko: sve to utiče na njegovu sliku predsednika.

Jelisej je najavio da će bazen biti dekonstruibilan.

U Francuskoj, zemlji od 67 miliona ljudi, ima oko 2 miliona privatnih bazena.

(Telegraf.rs/M.Ro., Politico)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA