Napravio list koji vodu i svetlost pretvara u kiseonik! (VIDEO)

- Moja ideja je bila da efikasnost prirode stvorim u veštačkom okruženju. Napravio sam neku vrstu osvetljenja uz pomoć ovog materijala tako što sam koristio svetlost iz sijalice, ali u isto vreme sam proizveo i kiseonik - rekao je Džulijan Melkiori koji je napravio ovaj revolucionarni izum

  • 4

Džulijan Melkiori koji je diplomirao na Kraljevskom univerzitetu za umetnosti, dizajnirao je sintetički biološki list koji upijajući vodu, ugljen-dioksid i svetlo proizvodi kiseonik poput prave biljka. Njegov izum ne samo što je važan za budućnost planete, jer bi mogao da se koristi kao fasada ili ventilacioni sistem, bitan je i za astronaute koji će ići na duža svemirska putovanja.

- Biljke ne rastu u nultoj gravitaciji, a NASA istražuje različite načine kako bi omogućila proizvodnju kiseonika u svemiru - kaže Džulijan i dodaje da će njegov izum omogućiti istraživanja u univerzumu koja su do sada bila nemoguća.

Projekat "Silk Leaf" koji je razvijen u okviru Kraljevskog univerziteta za umetnost i inovacije u dizajnerskom inženjerstvu uz pomoć laboratorije univerziteta Taft koja se bavi istraživanjem svile, sastoji se od hloroplasta koji je napravljen od proteina svile.

- Materijal se vadi direktno iz vlakna svile i može da stabilizuje molekule. Ekstrat hloroplasta iz biljnih ćelija sam stavio u protein svile i kao rezultat sam dobio prvu biljku koja živi i diše - kaže Melkiori.

Ovaj veštački list bi osim toga što bi pomogao astronautima, mogao da proizvede i kiseonik.

- "Silk Leaf" je prvi veštački list koji je neki čovek napravio, a da je potpuno biološki. Moja ideja je bila da efikasnost prirode stvorim u veštačkom okruženju. Napravio sam neku vrstu osvetljenja uz pomoć ovog materijala tako što sam koristio svetlost iz sijalice, ali u isto vreme sam proizveo i kiseonik - pohvalio se Džulijan svojim projektom. Ovaj mladi umetnik je istakao da bi njegov izum mogao da se koristi i u većim količinama.

- Takođe bi mogao da se koristi i za spoljašnju upotrebu kao što su fasade i ventilacioni sistemi. On može da apsorbuje spoljašnji vazduh, provuče kroz svoje biološke filtere i zatim da proizvede čist kiseonik - kaže Džulijan Melkiori.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikolina

    30. jul 2014 | 18:24

    Ja ne mogu da verujem da jedno ovakvo otkrice nema ni jedan jedini komentar... a Sorajina zadnjica i Tijanine sisetine pljujete i komentarisete kao da su vam ceo zivot u blizini i poznajete ih licno...Koliko je samo cinican i plitak nas narod...

  • Gile

    30. jul 2014 | 19:48

    Nikolina udaj se za mene?

  • Apolitičan_lik

    30. jul 2014 | 19:35

    Svaka čast! Prvo za Silk Leaf, a zatim i Nikolini za komentar :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA