9

Oteli su unuka najbogatijeg čoveka na svetu, tražili 17 miliona dolara i pretili smrću. ODBIO JE DA IM DA PARE! I počeo je pakao (FOTO)

Kao posledica kindapovanja, Geti je postao zavistan od droge i alkohola

Slučaj čuvene otmice mladog Džona Pola Getija III privukao je veliku pažnju javnosti 1973. godine. Ovaj slučaj do dan danas budi veliko interesovanje, posebno zbog činjenice da deda kidnapovanog mladića nije hteo da plati otkup za svog unuka. Sada će čitava priča biti prikazana na velikom platnu, pa će mlađe generacije moći da se upoznaju sa ovim slučajem.

Prelepa Ruskinja imala strastvenu vezu sa turskim biznismenom: Jednog dana je pronađena mrtva u njegovim kolima!

Džon Pol Geti III, poznat pod imenom Pol Geti, najstarije je dete Džona Pola Getija Džuniora i njegove žene Abigej. Takođe je i unuk američkog naftnog tajkuna Džona Pola Getija.

Godine 1957. magazin Fortune je Džona Pola Getija proglasio za najbogatijeg živog Amerikanca, dok ga je Ginisova knjiga rekorda 1966. godine prolasila za najbogatijeg građanina na svetu. Njegovo bogatstvo je iznosilo oko 1,2 milijarde dolara (približno oko 8,9 milijardi dolara u 2016. godini).

Mladost

Veći deo svog detinjstva je proveo u Rimu u Italiji, dok je njegov otac vodio porodični posao u ovoj zemlji. Njegovi roditelji su se razveli 1964. godine, a otac se ponovo oženio 1966. i to glumicom Talithom Pol.

Usvojili su hipi način života i veći deo slobodnog vremena su provodili u Engleskoj i Maroku tokom 1960-tih. Geti je onda veći deo vremena provodio u svom internatu u Rimu.

Godine 1971. je izbačen iz škole, zato što je preko noći oslikao hodnike u školi. Kasnije te godine, njegova maćeha je preminula u Rimu, kada se predozirala heroinom.

Njegov otac se posle toga preselio u Englesku, a on je ostao u Italiji. Posećivao je klubove, barove, išao je na žurke, ali je sa druge strane često dolazio na levičarske demonstracije.

Navodno je za život zarađivao praveći nakit, prodajući slike, a čak se pojavljivao u filmovima kao statista.

Foto: Guliver/Keystone/Getty Images

Kidnapovanje

Kada je imao 16 godina dogodila se njegova čuvena otmica. Sve se odigralo 10. jula 1973. godine, kada ga je u Rimu kidnapovala kriminalna grupa'Ndrangheta.

Za otkup su tražili 17 miliona dolara. Kada je stigla poruka kojom se traži otkup, pojedini članovi porodice su mislili da je u pitanju prevara. Navodno se kidnapovani mladić često šalio da će izrežirati sopstvenu otmicu kako bi od dede izvukao novac.

Grupa koja ga je otela, ga je skrivala u planinama. Onda su otmičari poslali i drugu poruku, čija je isporuka kasnila zbog štrajka italijanske pošte.

Džon Pol Geti Džunior je od svog oca tražio novac za otkup, ali ga je on odbio. Deda je rekao da bi ako bi platio otkup, njegovih ostalih 14 unuka moglo takođe da bude kidnapovano.

Foto: Guliver/George W. Hales/Getty Images

Takođe je istakao da bi plaćanjem otkupa samo doprineo povaćavanju bezakonja, napada i delovanju terorističkih grupa. U novembru 1973. godine stigao je paket koji je sadržao pramen kose i ljudsko uvo. Dostavljen je sa dnevnim novinama i pretnjom da će mladić i dalje biti mučen ako porodica ne plati 3,2 miliona dolara.

U poruci je pisalo: "Ovo je Paulovo uvo. Ako ne dobijemo novac za 10 dana, stićiće njegovo drugo uvo. Drugim rečima, slaćemo vam ga deo po deo".

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Pročitajte ceo tekst »
1 / 2
Sledeća stranica »
Tagovi: kidnapovanje otmica porodica deda unuk otac sin novac italija rim otkup uvo poruka film zurke klubovi dzon-pol-geti dzon-pol-geti-dzunior dzon-pol-geti-iii amerika smrt droga alkohol hapsenje
Najnoviji komentari
 • M
  Mirko

  Božji poziv 18. Jer se otkriva gnjev Božji s neba na svaku bezbožnost i nepravdu ljudi koji drže istinu u nepravdi. 23. Jer svi sagriješiše i izgubili su slavu Božiju, 24. I opravdaće se zabadava blagodeću njegovom, otkupom Isusa Hrista, 25. Kojega postavi Bog očišćenje vjerom u krvi njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjijeh grijeha; 3. Odgovori Isus i reče mu: zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može vidjeti carstva Božijega. 16. Jer Bogu tako omilje svijet da je i Sina svojega Jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni. 17. Jer Bog ne posla Sina svojega na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spase kroza nj. 18. Koji njega vjeruje ne sudi mu se, a koji ne vjeruje već je osuđen, jer ne vjerova u ime JedinorodnogaSina Božijega. 19. A sud je ovaj što Vidjelo dođe na svijet,19. A sud je ovaj što Vidjelo dođe na svijet,i ljudima omilje većma tama negoli Vidjelo; jer njihova djela bijahu zla…23. Jer je plata za grijeh smrt, a dar Božji…36. Ko vjeruje Sina, ima život vječni; a ko ne vjeruje Sina, neće vidjeti života, nego gnjev Božij ostaje na njemu. 8. Jer ste blagodeću spaseni kroz vjeru; i to nije od vas, dar je Božji. 6. A On daje veću blagodat. Jer govori: Gospod suproti se ponositima, a poniznima daje blagodat…6. Ponizite se, dakle, pod silnu ruku Božiju,da vas povisi kad dođe vrijeme. 3. Jer vam najprije predadoh što i primih da Hristos umrije za grijehe naše, po Pismu,4. I da bi ukopan, i da usta treći dan, po Pismu… 17. Zato ako je ko u Hristu, novo je stvorenje: Staro prođe, gle,sve novo postade. 9. Nego kao što je pisano: što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovjeku ne dođe, ono ugotovi Bog onima, koji Ga ljube. 4. I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovijeh, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike,ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe…5. I noći tamo neće biti, i neće potrebovati vidjela od žiška,ni vidjela sunčanoga,jer će ih obasjavati Gospod Bog; i carovaće va vijek vijeka. 15. I ko se ne nađe napisan u Knjizi života, bačen bi u jezero ognjeno. 8. A strašljivima i nevjernima i poganima I krvnicima,I bludnicima,I vračarima, i idolopoklonicima, i svima lažama, njima je dio u jezeru što gori ognjem i sumporom; koje je smrt druga…10. Već I sjekira kod korijena drvetu stoji; svako dakle drvo koje ne rađa dobra roda, siječe se u oganj se baca. Pokajte se, jer se približi Kraljevstvo Nebesko…Biblija

 • B
  Bg Vozd

  Da nije ovaj iz Pirot mozda ?

 • S
  Savo

  Jedva cekam film da izadje

Pad Hilari Klinton: Završila u bolnici nakon što se okliznula dok je silazila niz stepenice (VIDEO)

Šta je starije - kokoška ili jaje? Naučnici otkrili koji je tačan odgovor na večito pitanje

(VIDEO 18+) Par imao seks na plaži u 8 ujutru ispred zgroženih turista: Skinuo joj je pantalone, postavio na cev i započeo akciju

Slovenija i Slovačka izazvale pometnju u svetu, niko ih ne razlikuje: Zastave su im identične, istorija slična, a naziv skoro isti

Samo je hteo da istovari šećernu repu, ali je na kraju prevrnuo i sam sebe (VIDEO)

Stivenu Hokingu će na nadgrobnoj ploči stajati i jedno ćirilično slovo, koje ima duboko značenje za njega (FOTO)

ZA DOBRO JUTRO: Zeka i pas su najbolji drugari, a ovako izgleda kada za doručak imaju jednu šargarepu (VIDEO)

Ostaci poginulog vojnika u Drugom svetskom ratu vraćeni kući posle 73 godine

Bujnom zadnjicom pomaže skejterima (VIDEO)

Deka ima bolje "pločice" na stomaku nego većina momaka: Svaki dan vežba i uvek jede iste stvari (FOTO) (VIDEO)

Ovo nije vic: Nemac, Holanđanin i Švajcarac pokazali gole zadnjice nasred drevnog grada, pa proterani iz njega

Majka iz Oklahome se venčala sa ćerkom, a bila je u braku i sa sinom: Priznala je incest i dobila 2 godine zatvora

Hrvatske sestre Kardašijan uživaju u luksuzu: Ćerke trenera Dinama iz Zagreba uvek su u centru pažnje (FOTO)

Astronaut se iz svemira vratio VIŠI za pet centimetara i sa izmenjenom DNK! (FOTO)

"Zlatna kiša" u Rusiji: Iz aviona na pistu ispale TRI TONE ZLATA (FOTO)

Najveća budala ikada: Skinuo se i tuširao pčelama, a onda je uzeo ogromnu kofu (VIDEO)

Ona ima 50 godina i čvrsto telo kao tinejdžerka: Ispozirala je u Sibiru na -40 u bikiniju (FOTO) (VIDEO)

ZA DOBRO JUTRO: Tata razvalio bebu vratima, a ona se zacenila od smeha (VIDEO)

Kad se u Rusiji neko bahato parkira, ne psuju ga kao u Beogradu. Rusi odmah vade BRUSILICU I SEKU! (VIDEO)

Hrvati izumiru brže od Srba, ali niko ne nestaje brže sa zemlje kao Japanci (TABELA)

Poslednje dramatično upozorenje Stivena Hokinga čovečanstvu pre smrti (VIDEO)

Nije znao svoje ime, svoje roditelje, braću i sestre, a reakcija ovog čoveka kada je saznao ko je, ostavlja bez reči! (VIDEO)

Američki piloti jure misteriozni objekat: Kretao se velikom brzinom, uošte ne liči na avion, a iz Pentagona ne stižu nikakve informacije (VIDEO)

Mama pretrpela uvrede zbog fotografija sina koji obučen kao zombi jede krvavu tortu: Niko nije znao da se iza toga krije tužna priča (FOTO)

Najsrećnije zemlje na svetu: Finska se nalazi na vrhu liste, a Srbija drži mesto između Kosova i Hrvatske

Pričao je o kosmosu, crnim rupama i vremenu, ali za Stivena Hoking jedna stvar je zauvek ostala misterija (FOTO) (VIDEO)

Velika solarna oluja udara u našu planetu: Sateliti će prestati da rade, prekinuće napajanje energijom i aktiviraće zapanjujuće pojave (FOTO)

Jedna je bela, a druga crna: Bliznakinje koje su imale istu boju kože na rođenju, danas niko ne veruje da su sestre (FOTO)

ZA DOBRO JUTRO: Dve kuce su se potukle oko toga koja je slađa, još se ne zna ko je pobednik (VIDEO)

Ruskinja se porodila u moru, pa išetala na plažu kao da ništa nije bilo (FOTO)

Bermudski trougao nije najjeziviji: 12 mesta na kojima se dešavaju misteriozne, paranormalne i uznemirujuće pojave (FOTO) (MAPA)

Tri automobila na raskrsnici sa saobraćajcem, a jedan je policijski: Ko ima prvenstvo prolaza? (FOTO)

Ovako se čitaju vreme i horoskop na TV Majami (VIDEO)

Havajka "oduvala" kako peva "Lutku" grupe S.A.R.S: Oduševljena je srpskim jezikom, toliko da je naučila sve reči ove pesme (VIDEO)

Bivša studentkinja tužila fakultet, jer joj diploma nije pomogla da pronađe posao (VIDEO)

Zaustavili su motor, pritrčali čoveku u invalidskim kolicima, uradili nešto zbog čega ih svi preziru i - pobegli! (VIDEO)

ZA DOBRO JUTRO: Da li ste nekada otvorili kutiju punu bebi veverica? (VIDEO)

Ugledao sam je kako hoda ka meni i to me je neverovatno uzbudilo: Dejvid tvrdi da je izgubio nevinost sa vanzemaljkom, čak imaju i decu (VIDEO)

Tužna sudbina jednog plemenitog čoveka: Spasao je psa iz zaleđenog jezera, ali je led pukao pod njegovom težinom - nisu uspeli da ga ožive

Ne zna se da li su jezivija deca ili čovek koji ih je snimao (VIDEO)

Najplaćenija prostitutka vežba, uči o seksu i troši 2.000 evra na kondome i lubrikante, a koleginice u bordelu su joj sve "prave dame" (FOTO)

Najbogatija žena na svetu: Na računu joj leži 46 milijarde dolara, voli da pije i vozi, a pare troši na izuzetno konkretne stvari (FOTO)