≫ 

Marsovci nam šalju pozdrave? Teleskopi u Australiji uhvatili veliki broj neobjašnjivih signala koji dolaze iz drugih galaksija

U naučnim krugovima mogu se čuti priče da ove radio talase emituju vanzemaljci, ali i one da se zapravo radi o zvucima koji dolaze iz crnih rupa ili od sudara zvezda

  • 10

Australijski istraživači nedavno su objavili vest da su veliki teleskopi, u poslednje vreme, primili veliki broj misterioznih signala koji dolaze iz drugih galaksija.

Kako su naveli, radio-teleskopi su skoro udvostručili broj poznatih "brzih radio eksplozija" - veoma brzih radio talasa koji iz dubokog svemira pronalaze put do Zemlje.

>>> Istraživači iz celog sveta obučavaju se u Beogradu za upotrebu izuzetno velikih teleskopa

Ovakvi radio talasi predstavljaju jedan od najmisteroznijih fenomena u univerzumu. To su eksplozije neverovatne energije, ekvivalentne količini koju je Sunce pustilo za 80 godina. To traje samo trenutak i potiče iz misterioznog izvora.

Ovakvi radio talasi predstavljaju jedan od najmisteroznijih fenomena u univerzumu - Foto-ilustracija: Pixabay.com

U naučnim krugovima mogu se čuti priče da ove radio talase emituju vanzemaljci, ali i one da se zapravo radi o zvucima koji dolaze iz crnih rupa ili od sudara zvezda.

Naučnici sada imaju sve više primera za proučavanje, pokušavajući da otkriju odakle ovi zvuci zapravo dolaze, prenosi Indipendent.

- Zabeležili smo 20 brzih radio talasa ove godine, što je skoro dvostruko više od broja koji je zabležen u svetu, od momenta kada su prvi put otkriveni 2007. godine - rekao je vodeći autor dr Rajan Šenon iz Tehnološkog univerziteta Svinburn.

Otkrićem da nepoznati radio talasi dolaze duboko iz svemira, naučnici sada mogu da ih iskoriste kako bi pronašli sve nedostajuće materije koje se nalaze u prostoru između galaksija - Foto-ilustracija: Pixabay.com

- Koristeći novu tehnologiju - ASKAP, dokazali smo da ovi radio talasi dolaze sa drugog kraja univerzuma, a ne iz nama komšijskih galaksija.

Kako je objasnio Šenon, otkrićem da nepoznati radio talasi dolaze duboko iz svemira, naučnici sada mogu da ih iskoriste kako bi pronašli sve nedostajuće materije koje se nalaze u prostoru između galaksija, što je stvarno uzbudljivo otkriće.

Do ovih podataka, naučnici su došli zahvaljujući korišćenju nove opreme na teleskopima, koja m je omogućila bolji pregled neba.

VIDEO: Snimljeni NLO iznad Crne Gore?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Gidri

    11. oktobar 2018 | 20:05

    Imamo mi coveka kao stvorenog da doceka nase prijatelje sa Marsa

  • X- files

    11. oktobar 2018 | 19:31

    Istina je tamo negde 👽

  • Nikola

    11. oktobar 2018 | 19:22

    Da, baš će vanzemaljci da troše energiju jednaku energiji supernove da bi nama na Zemlji poslali pozdrave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA