3

RAT KOJI JE TRAJAO 2.134 GODINE: 11 ludački dugih i potpuno besmislenih ratova (FOTO)

Mnogo puta se kroz istoriju dešavalo da neka država objavi rat na koji potom u potpunosti zaboravi, pa on formalno-pravno nastavi da traje i da "bukti". Ponekad jedna strana bude tako uništena da nema ko da potpiše mir. Čuli ste za slučaj "razarajućeg" Crnogorsko-japanskog rata koji je "besneo" 101 godinu, ali to je tek jedan primer. Ima ih još

Ratovi se vode od kako je čovek prestao da luta, lovi i skuplja hranu i krenuo sa razvojem sedelačke kulture. Pre toga, bilo je nasilja i svakako borbe oko teritorije, ali tek smo s početkom bavljenja poljoprivredom započeli ozbiljno krvoproliće.

Od tada je prošlo 10-12.000 godina, a u poslednjih pet milenijuma verovatno nije bilo sekunde da se negde na planeti nije vodio rat oko zemlje i resursa.

Neki od tih ratova su bili izuzetno dugotrajni, i to često samo formalni. Ponekad su čak bili i zaboravljeni od strane onih koji su ih poveli. Nekada se ni kap krvi nije prolila. Pred vama je 11 najdužih konflikata svih vremena.

1. Rimska republika protiv Kartagine - 2.134 godine

Rim je izašao kao pobednik iz Prvog i Drugog punskog rata, ali im to nije bilo dovoljno, pa su sledeći Marka Porcija Katona - koji je dugo sve govore u Senatu, vezane ili nevezane za ovu temu, završavao rečima "uostalom, mislim da Kartaginu treba uništiti" - pokrenuli i Treći.

Ciceronov optužuje Katilinu u rimskom senatu. Painting: Cesare Maccari -Cicero Denounces Catiline (Palazzo Madama)

Ciceronov optužuje Katilinu u rimskom senatu. Painting: Cesare Maccari -Cicero Denounces Catiline (Palazzo Madama)

Kartagina je zaista uništena, ali se nikada nije službeno predala; na koncu, nije ni imao ko da se preda jer su Rimljani sve pobili ili porobili, a grad srušili i posuli solju. Konačno, 1985. godine, gradonačelnici modernog Rima i moderne Kartagine su potpisali ceremonijalni mirovni sporazum kao znak prijateljstva, i to među ruševinama stare Kartagine.

2. Tajvan protiv Holandije - 359 godina

Holanđani su stigli na ostrvo Formozu, koje danas zovemo Tajvan, 1623. godine. Isprva su samo tu osnovali trgovačku ispostavu, ali im je onda palo na pamet da je njihova dužnost da pokrste lokalno stanovništvo. One koji nisu hteli da promene veru, pokušali su da primoraju silom. To je dovelo do ustanka plemena Taromaka, i do holandske objave rata. Kinezi su intervenisali i porazili Holanđane, ali nikada nije potpisan zvanični mir.

Tajvan. Foto: Flickr/billlushana1

Barem ne do 2010. godine, kada je predstavnik jedne holandske trgovačke kompanije pronašao trenutnog duhovnog poglavicu ovog plemena i zatražio oproštaj, koji je i dobio. To se može nazvati sklapanjem mira.

KINA & TAJVAN: Nećete verovati, ali obe zemlje polažu pravo jedna na drugu (FOTO)

3. Ostrva Sili protiv Holandije - 335 godina

Ovaj mali arhipelag na jugozapadu Britanije bio je mesto na koje se povukla Kraljevska flota tokom Engleskog građanskog rata sredinom 17. veka. Pošto je Holanđanima bilo važno da imaju dobre odnose sa Englezima, a u građanskom ratu parlamentarna je struja delovala pobedničko, priklonili su se njoj i objavili rat protiv ostrva Sili.

Engleski kralj Čarls I drži veće pred bitku protiv parlamentaraca 1642. godine. Foto: Wikimedia Commons/XQGUNMAEYfaXKw at Google Cultural Institute

Engleski kralj Čarls I drži veće pred bitku protiv parlamentaraca 1642. godine. Foto: Wikimedia Commons/XQGUNMAEYfaXKw at Google Cultural Institute

Rojalisti su se ubrzo predali, a Holanđani su na sve načisto zaboravili. Ne i stanovnici Silija. 1985. godine, tamošnji istoričar je pisao holandskoj ambasadi u Londonu ne bi li oni istražili da je da li je ovaj rat samo lokalna legenda ili je stvarno bio objavljen.

Na njihovo veliko iznenađenje, Holanđani su ustanovili da je stvaran i da i dalje traje. Naredne godine holandski ambasador je došao na ostrva i potpisao mirovni sporazum.

4. Ueskar protiv Danske - 172 godine

O ovom sukobu smo opširnije pisali u posebnom tekstu, koji vam ovom prilikom toplo preporučujemo.

Priča o ratu dugom 172 godine, tokom koga nije ispaljen nijedan metak i nijedna kap krvi nije prolivena (FOTO)

Drugi maj 1808. godine, slika Fransiska Goje na kojoj Mameluci imperijalne garde francuske vojske guše ustanak u Madridu. Foto: Wikimedia Commons/Museo del Prado, Madrid

Drugi maj 1808. godine, slika Fransiska Goje na kojoj Mameluci imperijalne garde francuske vojske guše ustanak u Madridu. Foto: Wikimedia Commons/Museo del Prado, Madrid

5. Bervik-na-Tvidu protiv Rusije - 113 godina

Gradić koji se nalazi na granici Engleske i Škotske toliko je puta kroz svoju istoriju menjao "vlasnika", dok su Englezi i Škoti ratovali međusobno i dok nisu stvorili zajedničku državu, da je postala praksa da se njegovo ime uvek uključuje u sve objave rata Ujedinjenog Kraljevstva.

Tako se desilo i 1853. godine kada je počeo Krimski rat protiv Rusije. Kada je tri godine docnije potpisan mirovni sporazum, sve je bilo normalno, osim jedne stvari: neko je zaboravio da u njega uključi i ime Bervika-na-Tvidu. Tako je ovaj gradić tehnički ostao u ratu sa Carskom Rusijom.

Za to je čuo jedan sovjetski novinar i 1966. godine došao u Bervik-na-Tvidu da istraži; tada je i potpisao mirovni sporazum sa gradonačelnikom Robertom Noksom, koji je, mrtav-ozbiljan, kazao novinaru: "Molim vas, recimo ruskom narodu putem vaših novina da od sada mogu mirno da spavaju u svojim krevetima". Neprevaziđeni britanski humor!

Krimski rat. Foto: Wikipedia/Ghirlandajo

Krimski rat. Foto: Wikipedia/Ghirlandajo

6. Crna Gora protiv Japana - 101 godina

Tokom Rusko-japanskog rata početkom 20. veka, malena Kneževina Crna Gora objavila je rat Carskom Japanu kao znak podrške prijateljskoj Carskoj Rusiji. Nekoliko dobrovoljaca je čak i otišlo na ratište u Mandžuriju. Rat se okončao 1905. godine, brzom japanskom pobedom koja je šokirala svet, ali Crna Gora nije bila uključena u mirovni sporazum.

To je prestalo da bude "problem" kada je Crna Gora postala deo Kraljevine Srbije 1919. godine, ali je ponovo postalo "problem" kada je 2006. godine obnovila državnost.

Kralj Nikola I od Crne Gore. Foto: Library of Congress Prints and Photographs Division Washington

Kralj Nikola I od Crne Gore. Foto: Library of Congress Prints and Photographs Division Washington

Tada je japanski ambasador prvi put na Cetinje stigao ne samo sa akreditivima od svoje vlade već i sa pismom premijera u kojem se objavljuje da je stoletni krvavi konflikt, koji je razrušio obe zemlje i unesrećio nepregledne milione ljudi, konačno završen. Narodi Japana i Crne Gore odmah su izašli na ulice svojih gradova i mesec dana neprekidno slavili i bacali cveće od sreće i radosti.

7. Taun Lajn, Njujork protiv Sjedinjenih Američkih Država - 84 godine

Lokalna legenda kaže da je ova varoš u saveznoj državi Njujork odlučila 1861. godine tokom Američkog građanskog rata, da napusti Uniju i da postane enklava Konfederacije. Nikakav zvanični dokument o glasanju ne postoji, a čak i ako se ono desilo nema razloga da se veruje da bi bilo legalno.

Međutim, 1945. godine za ovo je saznala štampa pa je na grad izvršen pritisak da se "zvanično" ponovo priključi Sjedinjenim Državama. Naredne godine je organizovano glasanje o ponovnom "priključenju", koje je uspelo, ali koje nije bilo jednoglasno: od 113 glasača, njih 23 je glasalo da Taun Lajn ostane u sastavu Konfederacije.

Parada u Severnoj Koreji. Foto: Tanjug/AP

Parada u Severnoj Koreji. Foto: Tanjug/AP

8. Severna Koreja protiv Južne Koreje i SAD - 62 godine i i dalje traje

1953. godine niko nije bio raspoložen da potpisuje mirovni sporazum kojim bi se okončao Korejski rat između komunističkog Severa i kapitalističkog Juga. Južnokorejanci su bili čak toliko besni na svoju "crvenu" braću da nisu hteli ništa da potpisuju, pa je primirje s njihove strane u konfliktu potpisano od strane SAD i UN, dok je Severna Koreja potpisala za sebe.

Primirje, dakle, ne mir. Rat i dalje traje, između Severne Koreje sa jedne, i SAD i Južne Koreje sa druge strane.

9. Saveznici protiv Nemačke - 51 godina

Opsada Lenjingrada. Foto: Wikipedia

Opsada Lenjingrada. Foto: Wikipedia

Postoji argument u prilog tezi da svi oni koji su bili u ratu sa Nemačkom 1945. godine, nisu ni prestali da sa njima budu u ratu. Nemci su bezuslovno kapitulirali, ali nikakav mirovni sporazum nije potpisan; Nemačka je bila podeljena u nekoliko zona a potom i na dve države, tako da to nije bilo ni moguće.

ŠOKANTNO: Treći Rajh na papiru postoji, Nemačka okupirana 68 godina posle rata?! (FOTO)

Ovo je shvaćeno ozbiljno, pa je 1990. godine, pre nego što su se dve Nemačke ujedinile, potpisan Ugovor o konačnom rešenju u odnosu na Nemačku, između Istočne i Zapadne Nemačke i četiri okupacione sile (SAD, UK, Francuska, SSSR) kojim se bivši okupatori odriču svih pretenzija i zahteva, i vraćaju Nemačkoj puni suverenitet. U njega je uključena i odredba koja naglašava da je rat stvarno završen.

Ali čak i ako ne prihvatate ovu tehnikaliju, činjenica je da su Sjedinjene Države bile u ratu s Nemačkom barem do 1951. godine, pošto su tek kada formalno izašle iz ratnog stanja.

Mobilizacija u Nemačkoj 1. avgusta 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Mobilizacija u Nemačkoj 1. avgusta 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

10. Kostarika protiv Nemačke - 27 godina

Kostarika je tokom Prvog svetskog rata objavila rat Nemačkoj i svi su znali da moraju da ih zovu u Versaj na mirovne pregovore, ali je problem bio u tome što je godinu dana ranije na vlast državnim udarom došao general Federiko Tinoko Granados kojeg većina evropskih zemalja nije priznavala. Zato nisu imali koga da pozovu, pa je Kostarika ostala u ratu sa Nemcima. Ovo je ispravljeno tek na kraju Drugog svetskog rata.

11. Andora protiv Nemačke - 25 godina

Iako je malena kneževina na Pirinejima, smeštena između Francuske i Španije, objavila rat Nemačkoj tokom Prvog svetskog rata isto kao i Kostarika, njih se niko nije setio da zove u Versaj na pregovore. Ovo je ispravljeno tek 1939. godine, na vreme da spreči Hitlera da možda okupira i njih, tako da je Andora ostala neutralna.

VIDEO Pitanje koje postaje neizbežno: Da li je treći svetski rat na pomolu?

(O. Š.)

Tagovi: Andora, Carska Rusija, Crna Gora, Danska, Holandija, Istorija, Japan, Nemačka, Rat, Ratovi, Stari Rim, Ueskar, Velika Britanija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • D
  Danilo

  Ne moze se ni zamisliti japanska sreca poslije prestanka rata sa Crnom Gorom.

 • D
  Dr.Olja

  Japanci odahnuli posle primirja sa CG

 • S
  Sale1971

  Svi su ratovi besmisleni

Savršena ilustracija rata i propasti koju donosi: Slepci vode slepce preko leševa i ranjenika

Kad poraste biće kengur! Čudo prirode kakvo se retko viđa: Rađa se posle samo mesec dana i nije veće od zrna pasulja (FOTO)

Retka fotografija hapšenja srpskog patrijarha Gavrila Dožića: Nemci ga jurili do Ostroga i tek ga tamo uhvatili

Hitler je bio gej i voleo je tinejdžere: Tajni dosije otkriva da je nacističkog vođu privlačio muškarac sa nadimkom "gospođica Ana"

Nekad se rakija pekla u strogom centru Beograda: Ovako se to radilo u jednoj od glavnih ulica (FOTO)

Majstor Vito, franjevac iz Kotora, bio glavni neimar Visokih Dečana: Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Mogao je da proguta šest platnenih maramica različitih boja i da ih povraća redosledom koji traži publika

Srpska heroina preminula je pre 45 godina štrikajući u sobi: Naša najodlikovanija žena u istoriji ratovanja, živela je skromno, radeći kao čistačica (FOTO)

Svemoćni orao sa srpskog grba: Čudesna slika kojoj je mesto u našim istorijskim udžbenicima - i to iz jednog dobrog razloga

"Izgubljeni" nacista koji je odgovoran za smrt pola miliona Jevreja: Ženi je slao pisma, govorio o bašti i deportaciji, a onda surovo ubijao civile

Najveća pustolovina antičkog sveta: 10 hiljada grčkih plaćenika usred ogromne imperije, bez gospodara, hrane i prijatelja

Postoji samo jedan korak od makaza kojima se seče brada nedužnom starcu do gasne komore u koju se šalju deca (FOTO)

Član satanskog odreda, brat sultanovog ljubavnika i vladar žedan krvi: Ovo je istina iza legendi o najpoznatijem vampiru iz ovih krajeva

Zašto je krvavi ustaša Mile Budak zajedno sa Srbima prepešačio Albaniju, i šta je jedan fratar zapisao o tome?

Pogledajte ovu sliku. Zbog nje morate vakcinisati svoju decu, bez dalje rasprave

78 generacija iste porodice sahranjeno je na ovom groblju starom 2.500 godina, koje sadrži ostatke 100 hiljada ljudi

Istorijska čitanka: Kako je nastao monaški red čiji pripadnici ćute već 900 godina

Prve ženske stidne dlačice koje su ugledale svetlost dana, srušile jednog premijera a slavnog slikara izvele pred inkviziciju

100 godina od bugarske kapitulacije u Velikom ratu: Slomio ih proboj Solunskog fronta, Nemci istog dana shvatili da je sve gotovo (VIDEO)

40 godina je ovaj Albanac strpljivo čekao da se osveti ljudima koji su mu silovali majku i sestru, a onda im je pobio 739 potomaka (FOTO)

NASA izdala dramatično upozorenje: Zemlja se sve više klati, a evo ko je za to kriv

Ovaj problem je 160 godina izluđivao matematičare širom sveta, a sada jedan penzioner tvrdi da ga je rešio: Nagrada je milion dolara

Zavodila je naciste u barovima, a onda ih hladnokrvno ubijala: Preminula neustrašiva heroina iz Drugog svetskog rata

Vek od povratka srpske vojske kući: Ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta (VIDEO)

"Jednom rukom davio sam jednu, a drugom drugu devojčicu": Ovako je izgledalo suđenje monstrumu iz Pančeva 1926. godine

Radnici su pijukom udarili u beli kamen ispred Poštanske štedionice: Kada su ga otkopali, ugledali su blago - mermerno poprsje jedne žene

Rođeni Beograđani, a potomci Lava Nikolajeviča Tolstoja

Zašto je dinar slab? Kako je izvesni penzioner Đokić očitao lekciju političarima davne 1922. godine

Pokušajte da rešite ukrštene reči iz 1935. godine i pogledajte kako su izgledale dogodovštine Mikija Mausa i Paje Patka (GRAFIKA)

Žena kojoj dugujemo spomenik: Dešifrovala je austrougarsku objavu rata, kada je svaka greška u tumačenju te smrtne presude mogla skupo da nas košta

Tačno 17 godina od 11. septembra: Postoji pet glavnih teorija zavere, zvanična priča nikoga više ne zanima

"Jes' čudo! Šta sve Švaba ne izmisli!..." Pre 80 godina Beograđani su prvi put videli televiziju

Izabela je bila predsednica Argentine i treća Peronova supruga: Radila je kao plesačica u noćnom klubu, a danas živi u izgnanstvu (FOTO)

Ispod ovog spokojnog prizora koji samo priroda može da izvaja, kuva se i sprema uništenje čovečanstva

Nemci su 1926. šokirali Švajcarce nudističkim kampom, a evo kako su se Srbi kupali u radioaktivnoj vodi

Kako su Englezi spalili Vašington 1814. godine, i da li je Bela kuća nekada bila crvena pa okrečena da bi se sakrili tragovi požara

Ravnozemljaši će poludeti kad čuju kako ih je pre 800 godina ismejao veliki islamski astronom

Pisalo se na današnji dan: Ovako je izgledao "Ženski svet" u beogradskoj štampi tokom 1930-ih

Na ovo se zaboravilo, o ovome se ne priča: Otkud izbeglički logor za Nemce u Beogradu 1940. godine?

Ko je ubio više ljudi? Hitler, Staljin i Mao su sejali smrt svuda oko sebe, nizom pogrešnih odluka stradalo je milionsko stanovništvo

U Srbiji se još 1904. uzvikivalo "Živeli Hrvati", a kada smo postali Jugoslavija, pisalo se o ujedinjenoj Evropi (FOTO)

Pisalo se na današnji dan: Ženska gimnazija nam je nepotrebna, domaćica zna samo za kuću - muž da prinese, žena da uredi