LSD leči alkoholizam

Rezultati najnovije studije, potkrepljeni istraživanjima iz šezdesetih godina prošlog veka, pokazuju da halucinogena droga LSD postiže značajan učinak u lečenju alkoholičara

  • 0

Jedna doza halucinogene droge LSD može alkoholičarima pomoći da ostave piće, pokazuje analiza studija iz šezdesetih godina prošlog veka.

U studiji koju su sproveli istraživači norveškog Univerziteta nauke i tehnologije obuhvaćeni su podaci šest ispitivanja iz prošlosti, koja su bila sprovedena na 500 pacijenata. Ispostavilo se kako je uzimanje doze LSD-a imalo vrlo povoljan učinak na smanjenje alkoholizma, a rezultati su trajali i po nekoliko meseci.

Svi pacijenti su učestvovali u programu odvikavanja od alkohola, a grupa pacijenata kojoj je dat LSD pokazala je značajno bolje rezultate. Čak 59 odsto njih pokazalo je smanjen nivo alkoholizma, u poređenju sa 38 odsto ostalih pacijenata. Pozitivan efekt zadržan je bar šest meseci nakon uzimanja LSD-a, ali je nakon godinu dana nestao. Kod onih koji su uzimali LSD zabeležena je čak i potpuna apstinencija.

- S obzirom na sve dokaze o povoljnom efektu uzimanja LSD-a na lečenje od alkoholizma, nije nam jasno zašto se ovakav pristup do sada sistemski zanemarivao - rekli su autori studije Teri Krebs i Pal-Orjan Johansen.

- Lečenje zavisnosti od alkohola zahteva velike promene u pogledu toga kako osoba sama sebe vidi. A LSD omogućava upravo to. Ukupan učinak je odličan, nema drugog tretmana sa tako dobrim rezultatima. Ovo je najbolje što imamo za lečenje alkoholizma - zaključio je profesor Dejvid Nat, koga je britanska vlada otpustila sa mesta savetnika za droge, nakon što je pozvao na ublažavanje zakona o teškim drogama kako bi se omogućilo istraživanje.

(Telegraf.rs / izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA