Smrdi vam iz usta? Onda, izbegavajte ovu hranu!

Ukoliko ste imate u planu ljubavni sastanak, koji bi trebalo da se završi makar poljupcem, onda je poslednja stvar koja bi smela da vam se nađe na putu – loš zadah. Evo šta ne bi trebalo da jedete, ako želite da vaša usta budu poželjna meta za ljubljenje

  • 4

Svi znaju da namirnice poput belog i crnog luka, ali i cigarete, izazivaju neprijatan zadah iz usta. Međutim, postoje namirnice za koje ste bili ubeđeni da vaš dah čine zamamno mirišljavi, a zapravo imaju potpuno suprotan učinak!

ALKOHOL

Ako ste popili veću količinu alkoholnih pića, dah vam sigurno neće imati prijatan miris. Kako je već poznato, alkohol je moćan diuretik, a njegova konzumacija ne podstiče isisavanje vode samo iz mozga i tela, već i iz usta i sputava proizvodnju pljuvačke.

Pljuvačka je bogata prirodnim enzimima koji razgrađuju i ispiraju smrdljive bakterije pa tako svaka čašica više neminovno pogoršava zadah. Niko vam ne brani da u umerenim količinama pijete alkoholna pića, ali ne bi bilo loše da pored toga popijete i čašu vode koja će sprečiti i tu sporednu pojavu.

PEPERMINT

Iako većina nas smatra da su žvakaće gume i bombone sa pepermintom savršeno oružje za borbu protiv lošeg zadaha, upravo pepermint može drastično da pogorša zadah. Naime, čim se ukus mentola ispere, dah može ponovo poprimiti neprijatan miris, ako čak ne i gori nego što je bio.

Kako navode stručnjaci, brojni proizvodi od mentola za osveženje daha tako bi vam mogli više štetiti nego koristiti. Naime, mnogi od tih proizvoda sadrže šećere, koji su zapravo čista hrana za bakterije, a dok bakterije jedu šećer, nastaju štetna jedinjenja sumpora koji izazivaju neprijatan zadah.

MESO

Naravno, ako nekoliko puta nedeljno konzumirate meso, to neće uticati na dah, ali ako preterate s unosom proteina, tada biste mogli imati problema sa neprijatnim zadahom.

Stvar je u tome što se, kada se u telo unosi veća količina proteina od potrebnog, oni razgrađuju na ugljene hidrate. Jedan od sporednih proizvoda koji nastaje u toj razgradnji jeste amonijak, koji pak svoj izlaz može pronaći kroz usta.

SUVO VOĆE

Sušeno voće sadrži velike količine nerastvorljivih vlakana celuloze zbog kojih se komadići voća hvataju i lepe za zube i između zuba. Takođe, valja imati na umu i količinu šećera koju sadrži sušeno voće.

I, naravno, nakon jedenja suvog grožđa, kajsija i drugog voća svakako treba oprati zube i očistiti ih zubnim koncem pre nego što počne rast bakterija u ustima.

(Telegraf.rs / TPortal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deftones

    19. avgust 2014 | 18:36

    smrad ne dolazi iz usta nego iz zeludca samo pojedi jabuku i dah nestaje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA