OTKRIVENO: Evo zašto ne možete da prestanete da pušite!

Svako ko je pokušao da prestane da puši zna koliko je to teško. Saznajte zašto vaš mozak neće da odustane od te štetne navike

  • 7

Otkriveno je zbog čega vam je tako teško da prestanete da pušite. Kada prestanete s tom navikom, možda ćete imati problem da uživate u stvarima u kojima ste inače uživali.

 

Reč je o stanju koje se zove anhedonija. Naime, u prvoj nedelji apstinencije, pušači su rekli da nisu imali osećaj zadovoljstva koji su inače imali. Verovatno zbog toga jer su iznenada ostali bez nikotina, hemikalije koja pojačava zadovoljstvo, objavljeno je u studiji naučnika sa Univerziteta u Viskonsinu. Ovo znači da nije toliko teško ostaviti cigarete zbog negativnih efekata apstinencije, već zbog toga što je osećaj zadovoljstva vezan za konzumiranje cigareta.

 

- Nikotin u osnovi stimuliše centre za užitak u mozgu. Dakle, ako ste uzimali nikotin tokom nekih aktivnosti koje su vam pričinjale zadovoljstvo, onda je zbog hemijskog efekta, taj osećaj zadovoljstva mogao biti samo još veći - pojasnila je autorka studije Džesika Kuk.

 

Upravo je to onaj momenat koji dodatno otežava odvikavanje od cigareta. Oni koji su tokom prve nedelje apstiniranja imali najmanji osećaj zadovoljstva, prvi su počeli ponovo da puše, pokazala je studija.

 

Ali, dobra vest je da je anhedonija od prestanka pušenja samo privremena, odnosno traje oko nedelju dana. Stoga, kaže dr Kuk, nikotinske zamene u tom periodu, poput žvakaće gume, nisu loša ideja i mogu da pomognu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Обилић

    29. januar 2015 | 00:28

    Разлог је у цигаретама јер у њима се налазе разни адитиви, отрову и додаци који вас праве зависницима. Једноставно пређите на домаће цигаре (Дуван којо сте сами засадили) и скину ћете се...

  • Tanja

    30. januar 2015 | 20:09

    Pusila sam 30 god. I za to vreme ostavljala cigarete uvek kad sa htela da odmorim pluca, mozda 20 puta. Onda sam odluca da skroz prekinem zato sto sa preska na 2 pakle pre 8 god. Svako moze kad hoce, samo je volja vazna!

  • Sale iz Gotovuse na kosovu

    29. januar 2015 | 11:46

    Pusenje ili zdravlje oblucite sami.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA