IMATE GA U KUĆI I KORISTITE SVAKI DAN: A ne znate da je najveći izvor zaraze i prljavštine!

Prilikom pranja sudova, komadići hrane ostaju "zaglavljeni" u pukotinama, a pošto sunđer ostaje mokar i polako se suši, na svakih 20 minuta razvija se nova bakterija

  • 6

Doktor Filip Tjerno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na njujorškom univerzitetu tvrdi nešto što niko ne zna, a radi se o higijeni.

On naime kaže da je najprljavija stvar u domaćinstvu ni manje ni više nego - kuhinjski sunđer.

- Sunđer je pun rupica u kojima se zadržava sva prljavština prilikom čišćenja, pa čak i nepoželjni mikroorganizmi. Prilikom pranja sudova, komadići hrane ostaju "zaglavljeni" u pukotinama, a pošto sunđer ostaje mokar i polako se suši, na svakih 20 minuta razvija se nova bakterija - objašnjava doktor Tjerno.

Foto: flickr/Allegra Foto: flickr/Allegra

Kako on tvrdi, najbolji za dezinfekciju je izbeljivač sa hlorom.

Rastvor se pomeša sa vodom u odnosu 1:9 i stavi u mešavinu 10 do 30 sekundi, a može i duže. Na taj način biće uništeni svi mikroorganizmi. Sunđer se zatim izvadi, iscedi i ostavi da se osuši.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    17. februar 2015 | 00:24

    Ako imate mikrotalasnu, sundjer nakvasite sircetom ili limunovim sokom i stavite minut u mikrotalasnu. Odlicna stvar za dezinfekciju!

  • Alandrix

    17. februar 2015 | 05:03

    Ili ga jednostavno bacite nakon 7 dana i pocnete koristiti novi. Nije od platine pa da se toliko cimam oko sundjera ( 12 komada za 90 dinara na pijaci )

  • Acko

    17. februar 2015 | 07:20

    ..sundjeri neke srednje velićine koštaju tri kom.70-80 dinara..jedan traje oko nedelju dana..posudje se dobro dobro ispere vodom.. ..nerazumem priču oko bakcila..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA