NE MUČITE SEBE DIJETOM: Evo kako da smršate bez muke!

Ovo je idealan način da skinete suvišne kilograme, jer nema mučenja strogim dijetama i teškim vežbama. Saznajte o čemu se radi

  • 1

Kad se radi o dijeti i skidanju suvišnih kilograma, stručnjaci se slažu da je za zdrav proces mršavljenja potrebno uskladiti i pridržavati se mnogih pravila koja uključuju pravilnu ishranu i redovno vežbanje.

Ipak, nakon brojnih istraživanja, stručnjaci su došli do jednog podatka koji dugoročno daje dobre rezultate, a ne radi se ni o kakvoj komplikovanoj dijeti uz koju ćete umesto kilograma izgubiti živce.

U studiji su istražitelji ispitali 240 odraslih sa zdravstvenim stanjem u kojem imaju povećan rizik od srčanih bolesti, kao i indeks telesne mase iznad normalnog.

Grupa od 119 osoba podrvrgnuta je dijeti. Konzumirali su vrlo malo kalorija, radili čišćenje organizma voćnim sokovima, jeli dosta voća i povrća, nemasnih mlečnih proizvoda, smanjili unos masti i šećera, i hranu pripremljenu sa malo soli.

Ostatak ispitanih, tačnije 121 osoba, su morali da se pridržavaju samo jednog pravila - jesti više vlakana, najmanje 30 grama dnevno. Ni za jednu od grupa nije preporučena vežba, kako bi se na najprecizniji način mogla uočiti efikasnost režima ishrane.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Nakon 12 meseci stigli su rezultati. Osobe na prvoj dijeti izgubile su u proseku oko 3,5 kilograma, dok su oni koji su jeli više vlakana izgubili oko 2,5 kilograma. Iako je prva dijeta dovela do gubitka više kilograma (što je i logično, uz smanjeni unos kalorija i sva pravila), ipak je iznenađujuće da je samo jedna promena poput unosa više vlakana uspela da dovede do tako dobrih rezultata kad je gubitak kilograma u pitanju.

Stručnjaci ovo objašnjavaju svojstvom vlaknaste hrane da vas učini sitima. Ipak, ne treba preterivati, jer vas previše hrane bogate vlaknima može dovesti do nadutosti i uzrokovati probleme s varenjem i gasovima. Umesto toga, preporučuje se da u ishranu dodamo neke od namirnica bogate vlaknima, kao što su na primer jabuke (1 jabuka sadrži 4-5 grama vlakana).

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Vlakna su neophodna za dobru probavu, a najviše ih ima u sledećim namirnicama: ječam, zob, sočivo, jabuke, pomorandže, šljive, kruške, jagode, avokado, maline, orašasti plodovi, semenke lana, pasulj, grašak, borovnice, krastavci, karfiol, spanać, blitva, brokoli, zelena salata, celer, šargarepa...

(Telegraf.rs / Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveslav

    20. februar 2015 | 15:20

    Pocinje veliki post u ponedeljak,to je prilika za vezbanje u uzdrzavanju od losih psihickih i fizickih navika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA