DA LI NAM PRETI ISTREBLJENJE? Globalno otopljavanje oživelo je viruse i bakterije iz doba mamuta!

Majka priroda ne prestaje da nas iznenađuje. Ovoga puta nam, otapanjem leda koji više i ne pamti kad je bio voda, donosi i praistorijske viruse i bakterije koje, nadamo se, neće biti kobne po nas

  • 11

Usled posledica globalnog zagrevanja, bivši trajni ledeni pokrivači Sibira i Grenlanda postaju poprišta evolucionih vaskrsenja - praistorijski virusi, bakterije, biljke i životinje koje su bile zamrzunute u ledenom pokrivaču, rastvaraju se i bude.

Radi se o sve češćem fenomenu u kojem se izgubljene vrste i njihovi genomi vraćaju u ekosistem. Iako kriogenika zvuči kao termin iz filmova naučne fantastike, veliki broj vrsta u stanju je da preživi duge periode smrzavanja.

U 2012. godini, naučnici su posadili i dobili cveće iz semenki starih 32.000 godina. Prošle godine, izlegli su jaja stara 700 godina, pronađena na dnu jezera u Minesoti, a drugi tim naučnika oživeo je Antarktičku mahovinu, koja je bila zamrznuta još od doba kralja Artura.

Pravi šampioni preživljavanja su virusi i bakterije - najmanje jedna vrsta preživela je osam miliona godina u hibernaciji.

Foto: Wikipedia / Flying Puffin Foto: Wikipedia / Flying Puffin

Srećom, mračni scenario u kojem bi čovečanstvo mogla da uništi davno zaboravljena bakterija ili virus malo je verovatan, a prirodne riznice drevnih gena danas nam mogu pomoći u spasavanju brojnih ugroženih vrsta.

Mnoge životinjske i biljne vrste koje se danas nalaze na rubu istrebljenja ugrožene su zbog nedostatka raznolikosti u svojim genima. Za uspešno dugoročno preživljavanje vrste, bez ljudskog uplitanja, potrebno je oko 5.000 jedinki, a brojne današnje vrste pale su ispod tog broja.

Među kriogeno očuvanim primercima, starim stotinama ili hiljadama godina, naučnici se nadaju da će pronaći komplementarni genetski materijal, koji bi omogućio "osvežavanje" genske zalihe te vrste.

Pre tri godine, naučnici su vaskrsli prastaru jedinku biljke - Silene stenophylla - mlecku cvetajuću biljku iz Sibira. Unutar genetskog koda ovih biljaka koje potiču iz ledenog doba, pronašli su osobine koje se više ne mogu pronaći u modernim verzijama iste biljke - od različitih cvetova do različitih polnih karakteristika. Stručnjaci se nadaju da se radi tek o prvom primeru u kojem će prirodna ledena riznica omogućiti širenje biološke različitosti i u današnje vreme.

(Telegraf.rs / JutarnjiList)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HN

    26. februar 2015 | 00:02

    Da li nam prijeti? Pa mi se polako sami istrebljujemo. I to nazalost vrlo uspjesno.

  • Zvečan

    26. februar 2015 | 00:44

    Ništa na ovom svetu nije starije od 7000 godina. Sve ove gluposti, kojima nas svakodnevno bombarduju, su ništa drugo do sveopšta globalna zavera protiv Boga i pravih vrednosti. Darvinizam je najstrašnija stvar koja se dogodila čovečanstvu u istoriji i koja je bar do sada direktan krivac za stonine miliona ljudskih žrtava od dana kada je ta monstruozna teorija ugledala svetlost dana.

  • DD

    26. februar 2015 | 08:47

    LAKO MOGUĆE. PREŽIVEĆE NAJOTPORNIJI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA