≫ 

Evo zašto se stalno osećate umorno, bez obzira na to koliko ste spavali

Evo iz kojih razloga se osećamo konstantno umorno i iscrpljeno, a da nije u pitanju nedostatak sna

  • 3

Konstantan umor nešto je što da bude veoma iscrpljujuće za naš organizam, i dešava se čak i kada smo naspavani i odmorni. Koliko god da je san primarni faktor naše svakodnevne energije, nije jedini.

Iznenadiće vas zašto se stalno osećate umorno

Nećete verovati zbog kakve budalaštine ste non-stop UMORNI ili vas BOLI GLAVA!

Jedino što je više frustrirajuće od osećaja umora sve vreme je to što se osećamo umorno, a ne znamo zašto. Kada svoje navike spavanja stavite na papir, sve se čini kao po špagi - spavate osam sati, soba vam je zamračena i ne previše topla te najčešće idete na spavanje u isto vreme. A ipak, umor ne prestaje.

Naizgled banalne stvari poput ishrane, kondicije i nivoa hormona takođe igraju svoju ulogu i kad god je jedan od tih faktora van ravnoteže, manifestuje se umor, prenosi Net.hr.

Evo kako oni mogu uticati na telo.

Previše kafe

Kafa je odličan izvor antioksidansa te je načelno i zdrava, ali kada je previše konzumiramo, telo se na nju navikne. Smanjenje unosa kafe može rezultirati smanjem jutarnjeg umora. Ako vam tokom dana padne energija, lako ćete posegnuti za još jednom šoljom što će vas opet baciti u začarani krug i poremetiti vam san bez da primetite. Ako ne možete bez kafe, pijte ju ujutro i ne preterujte s količinom.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Hormoni u neravnoteži

Iako je hormonalni disbalans vrlo uobičajena stvar, teško ju je samo tako otkriti i lečiti. Nadbubrežne žlezde proizvode hormone i ako smo pod stresom, te funkcije postaju neuravnotežene. Često i ne shvatamo koliko smo pod stresom jer se on manifestuje na fizički način, na primer, u obliku iscrpljenosti. Kako se rešiti ovoga? Dobra kombinacija za regulisanje hormona i opuštanje jest čaj od vrkute i stolisnika ili prah ataptogenih biljaka poput maca praha.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ne opuštate se

Osim čajeva, možete se opustiti na puno drugih načina - meditacijom, slušanjem muzike, gledanjem filmova ili potapanjem u kadi nakon napornog dana. Ovakvi trenuci mira su važni čak iako se osećate dobro. Ako ih provodite redovno, ne morate popravljati nanesenu štetu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nedovoljno hranljivih materija

Ne moramo ni spominjati koliko je važno svakodnevno jesti povrće, voće, žitarice i ostalu hranu bogatu nutritivnim sastojcima. Prazne kalorije poput slatkiša dignut će vam pritisak i dobićete nalet energije, ali isto tako će se ta energija brzo rasplinuti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Premalo vode

Zar je tako teško pijuckati malo po malo vode tokom dana? Umor je direktna posledica dehidratacije i prva među mnogima. Pijte tu vodu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Loša kondicija

Više fizičke aktivnosti - više energije. Ako vam posao nije iza sedam gora, probajte svakog ili barem svakog drugog dana na posao doći pešice. Sigurno ćete primetiti razliku.

A u sledećem videu pogledajte ko je jedan od najvećih ubica Srba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA