≫ 

DOKAZANO: Vino je lek za ženske bolesti!

Da vino pobuđuje sva čula, znaju od pamtiveka i žene i muškarci. Ali koliko je ono zaista i lekovito, tek je sada otkriveno

  • 3

Kao i kod gotovo bilo koje hrane ili pića, velike doze vina jesu štetne za vaše zdravlje, ali isto tako,  umerene doze mogu da vam budu jako korisne.

Zašto su vam usta suva dok pijete vino i kako da ne budu?

ZBOGOM, NAPORNI TRENINZI: U vinu je spas!

Resveratrol koji je prisutan u crnom vinu, crnom grožđu, bobičastim plodovima, kikirikiju i čokoladi, mogao bi da pobočjša funkcionisanje hormonskog sistema kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika. To je sindroma koji je često odgovoran za neplodnost žena.

Naučnici s kalifornijskog univrziteta u San Diegu su suplementima resveratrola uspeli da uravnoteže nivo hormona kod 30 žena koje su patile od sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", prenosi Jutarnji list.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Sindrom se najčešće otkrije kod žena u reproduktivnom dobu. Prvi simtpomi se mogu javiti vrlo rano, već s prvom menstruacijom.

Učestalost sindroma iznosi 15-20 posto u mlađoj životnoj dobi, nešto je češći kod adolescentkinja i iznosi 25 posto, a u menopauzi 10 posto. Kod žena s policističnim jajnicima, folikuli ne sazrevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno do ovulacije.

Iz nekih neobjašnjenih razloga, sindrom policističnih jajnika dovodi do neuravnoteženosti hormona pa promena jednog hormona dovodi do promene drugog.

Inače jajnici proizvode mali broj muških hormona ili testosterona, a kod PCOS-a ih proizvode više, što uzrokuje prekid ovulacije, pojavu akni, a može doći i do ubrzanog rasta dlaka na telu i licu, proređivanja kose i debljanja. U težim slučajevima može se razviti i dijabetes.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Kad uporedimo nivo hormona u krvi na početku i na kraju praćenja stanja pacijentkinja, doktori su ustanovili da je kod grupe žena koja je u tromesečnom razdoblju uzimala resveratrol, nivo testosterona pao za 23,1 posto, a kod pacijentkinja koje su uzimale placebo testosteron je pao za 2,9 posto.

Na kraju istraživanja naučnici su ustanovili da resveratrol ima zaštitnu ulogu i kada je u pitanju dijabetes. Tokom tromesečnog perioda u kom su uzimale resveratrol, žene su postale osetljivije na insulin.

Resveratol bi mogao poboljšati sposobnost organizma da iskoristi insulin i smanji rizik od razvoja dijabetesa.

Pogledajte kako da napravite savršeno kuvano vino.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    1. novembar 2016 | 11:50

    Zene su trule i bolesne,,i mislim da se mnoge bolesti mogu izleciti ali jedna je neizleciva...PRLJAVA DUSA..Zene su najprljavija bica na planeti..Posebno Srpkinje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA