≫ 

Od ovog hormona zavisi vaša sreća, evo kako da proverite da li ga imate dovoljno

Ako vam raspoloženje nije baš najbolje ovih dana, a i veoma ste nervozni - onda vam nedostaje ovaj ključan hormon

  • 1

Seratonin, poznat kao hormon sreće, ima ulogu transmitera u telu i prenosi nervne impulse do mozga. Na njegovo stvaranja imaju uticaj razne namirnice, kao što su ugljeni hidrati, crna čokolada, voće, povrće i mlečni proizvodi.

Ovih pet stavova će vam pomoći da ostanete pozitivni

Da li želite da saznate TAJNU sreće? Ovaj MEGA-MONAH ima odgovor koji tražite!

Deficit seratonina, koji reguliše razne funkcije u organizmu, dovodi do sledećih poremećaja :

Premećaj raspoloženja

Nedostatak seratonina najčešći je uzročnik depresije. Prema podacima klinike Mejo, ukoliko je poremećena ravnoteža transmitera, posebno serotonina, dolazi i do promene vašeg raspoloženja.

Poremećaj spavanja

Nivo ovog hormona ima veoma jak uticaj na san. Što je nivo seratonina veći to je san kvalitetniji.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Velika želja za hranom

Ovaj hormon sreće reguliše osećaj zadovoljstva kada je hrana u pitanju. Kada se ta regulacija promeni dolazi do poremećeja u ishrani, kao što je prejedanje, koje vodi u gojaznost.

Kako šećer pokreće proizvodnju seratonina, usled smanjenog nivoa ovog hormona, javlja se veća želja za slatkišima, ali i za ugljenim hidratima.

Želudačna nervoza

Kako se seratonin inače nalazi u probavnom traktu, usled njegovog nedostatka, probavni trakt postaje osetljiv i može doći do želudačne nervoze.

Nivo serotonina se može povećati na više načina, ovo su samo neki od njih:

Sunce

Potrudite se da svaki dan provedete na suncu bar 20 minuta ili u dobro osvetljenoj prostoriji, dok ste na poslu. Sunce ima veliki uticaj na nivo seratonina.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Vežbanje

Odvojihte 30 ninuta svaki dan za neku fizičku aktivnost, jer veždanje podiže nivo serotonina. Fizičke aktivnosti kao što su brzo hodanje, biciklizam ili plivanje su odlični za stvaranje osećaja ispunjenosti i relaksacije.

Hrana

Jedite namirnice koje sadrže zdrave izvore proteina i povećajte nos namirnica koje sadrže aminokiseline, kao što su belo pileće meso, ćuretina, jaja i mlečni proizvodi.

Optimizam

Pozitivan način razmišljanja je ključ svega. U studiji klinike Mejo, ističe se da su ljudi skloni pesimizmu u deficitu sa serotoninom, što ih može uvesti u depresiju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA