SVE JE MOGUĆE: Knjigom u borbu protiv depresije

Kako pokazuje najnovije istraživanje, čitanjem literature na temu samopomoći zaista se mogu ublažiti simptomi depresije

  • 0

Stručnjake za mentalno zdravlje zanimalo je može li se pomoću knjiga za samopomoć izlečiti depresija. Ispostavilo se da je kod pacijenata kojima je ponuđena self-help literatura uočena znatno slabija depresija nakon samo četiri meseca! Štaviše, rezultati pokazuju da su ovakve knjige kod mnogih izazvale bolji učinak od antidepresiva.

Stručnjaci smatraju da su najnovija otkrića svakako dobra vest, naročito kad se uzme u obzir činjenica da sve više ljudi konzumira raznorazne lekove pomoću kojih pokušavaju da suzbiju anksioznost i depresiju. Problem je to što većina tih lekova izaziva zavisnost, a i štetni su za funkcionisanje mnogih organa. Sve u svemu, problem je daleko bolje rešiti prirodnijim metodama nego unosom hemikalija u telo.

Istraživanje je sprovedeno u Glazgovu, a u njemu je učestvovalo više od 200 pacijenata kojima je dijagnostikovana depresija, a ispitanici su pokazivali najrazličitije vrste simptoma ove ozbiljne bolesti. Polovina njih bila je na antidepresivima, dok je druga polovina, umesto lekova dobila knjige za samopomoć koje se temelje na kognitivno-bihevioralnoj terapiji.

Reč je o terapiji koja je bazirana na stavu da je probleme moguće rešiti promenom načina razmišljanja i delovanja. To se, inače, radi kod psihoterapeuta, ali, nažalost, psihoterapija mnogima nije dostupna. Upravo zato stručnjaci misle kako bi makar malo mogle da pripomognu knjige na temu samopomoći.

- Depresija uništi čoveku motivaciju i bukvalno mu onemogući verovanje u to da je promena moguća. Upravo zato je i opasna, a rezultati ovog istraživanja daju nadu da je moguće činiti i male korake napred, i to pomoću self-help knjiga koje su danas dostupne svima – istakao je profesor Kristofer Vilijam, vođa istraživačkog tima.

(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA