Knjiga umesto antidepresiva

Britanski lekari će pacijentima koji pate od blažih psiholoških poremećaja moći uskoro da, umesto lekova, preporučuju knjige za koje se veruju da imaju pozitivno terapeutsko dejstvo

  • 0

Prema pisanju "Dejli telegrafa", od idućeg maja, pacijenti koji pate od depresije ili anksioznosti moći će u bibliotekama da "na recept" pozajmljuju knjige za koje lekari smatraju da imaju blagotvorno dejstvo na psihu i da podižu raspoloženje.

Svaka knjiga je efikasna, smatra britanska nevladina organizacija "Čitalačka agencija" (The Reading Agency), koja je pokrenula ovu inicijativu sa zadatkom da pomogne ljudima sa psihološkim smetnjama da postanu samouvereniji i pozitivniji. Tako će, ubuduće, pre izdavanja bilo kakvog leka, lekari svojim pacijentima savetovati da pročitaju neku od knjiga u izboru "Čitalačke agencije".

Novi tretman, nazvan biblioterapija, navodno efikasno leči blaže oblike anksioznosti i depresije, stres, bulimiju, nesanicu i pojedine ljubavne i seksualne probleme.

Na listi "terapeutskih" knjiga uglavnom su naslovi koji se tiču ličnog razvoja, kao što je knjiga "Kako pobediti svoje strahove", ali i vedri romani poput "Dnevnika Bridžit Džons".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA