SLIČNO SE SLIČNOM RADUJE: Biljke leče organe na koje liče

Poznato je da voće i povrće svi smatraju najzdravijom ishranom, ali se malo zna o tome da su određeni plodovi odlični za zdravlje upavo onih organa u telu na koje i podsećaju

  • 4

Različite namirnice štite zdravlje različitih organa u telu. Voće i povrće je poznato kao najbolja hrana koja čuva zdravlje ljudi, ali se malo zna o tome da određene namirnice štite upravo one organe u telu na koje izgledom i podsećaju. Možda do sada niste primećivali sličnost i upoređivali voće i povrće sa delovima vašeg organizma. Ipak, kada malo bolje razmislite, primetićete da se Majka Priroda verodostojno potrudila kada su u pitanju sličnosti:

Šargarepa: Oči

Presecite šargarepu na pola i lako ćete uočiti kružne linije koje oponašaju građu oka, tj. dužice. S druge strane, priče naših baka su se ispostavile tačnim jer je šargarepa zaista zdrava za oči. Šargarepe su pune vitamina i antioksidansa, kao i beta-karotena koji smanjuje šanse od makularne degeneracije, odnosno vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba.

Orah: Mozak

Nabori oraha podsećaju na mozak i njegovu građu. Orah, osim toga, ima i levu i desnu polovinu. Upravo zbog toga ne čudi činjenica da su orasi dobra hrana za mozak. Sadrže puno omega-3 masnih kiselina, koje pomažu boljoj funkciji najpametnijeg organa.

Celer: Kosti

Duge stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a istovremeno je celer i koristan za kosti. Celer je odličan izvor silicijuma, koji je deo molekularne strukture koja daje snagu kostima. Pored ove sličnosti, postoji i druga, a to je da kosti imaju 23 odsto natrijuma u sebi, baš kao i celer.

Avokado: Materica

Oblik avokada podseća na matericu, a istovremeno čuva reproduktivno zdravlje. Naime, avokado je dobar izvor folne kiseline za koju je utvrđeno da smanjuje rizik od cervikalne displazije, što je predmaligno stanje.

Školjke: Testisi

Istraživanja nude dokaze da školjke, koje oblikom podsećaju na testise, čuvaju zdravlje muških polnih organa. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata folnom kiselinom i cinkom, a školjke obiluju ovim elementima, može da ima značajan uticaj na poboljšanje kvaliteta sperme kod muškaraca.

Grejpfrut: Grudi

Sličnost između okruglih agruma poput pomorandži i grejpfruta i grudi nije slučajna. Grejpfrut sadrži sastojke koje se nazivaju limonoidi, koji mogu da spreče razvoj raka dojke kod žena.

Paradajz: Srce

Presek paradajza jasno pokazuje da ovo crveno povrće ima izgled koji nalikuje strukturi srca. Studije su otkrile da je zbog likopena u paradajzu smanjen rizik za razvoj srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji često jedu ovo povrće. A ako paradajz pomešate sa malo masnoća, poput maslinovog ulja ili avokada, to će za gotovo 10 odsto da poveća pozitivno delovanje likopena.

( Tamara Milić / haber.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ceda

    8. april 2013 | 12:02

    Od cega lici banana i krastavac?

  • Dr. Zoidberg

    4. april 2013 | 22:40

    Ne samo da je vrlo zanimljivo, već ima i poente. Jedan od najinteresantnijih članaka koj sam skoro pročitao. Bilo bi dobro da ubacite i članke koji sadrže narodske lekove protiv čestih bolesti - recimo zašto je dobro narendati rotkvice i natopiti ih sirćetom, pa staviti u čarape - protiv temperature, ili zašto je dobro mazati grudi ili grlo rakijom - protiv jakog kašlja. Itd.

  • maja

    6. april 2013 | 07:34

    temperatura nije bolest

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA