0

Ubrzan puls opasan po život

Ubrzan puls prilikom mirovanja utrostručuje rizik od prerane smrti, a šanse su veće čak i ako je pojedinac u dobroj kondiciji i zdrav

Puls, Srce, Infarkt, Bolesti srca
Foto-ilustracija: Foter/Pia von Lützau

Ubrzan puls pri mirovanju, izmeren barem pet minuta po prestanku s aktivnostima, može čak da utrostruči šanse od prerane smrti, pokazalo je novo istraživanje danskih naučnika.

Iako se puls izmeren u mirovanju od 60 do 100 otkucaja u minuti smatra normalnim, studije su pokazale da se rizik od prerane smrti menja i unutar ovog raspona.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/imagerymajestic

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/imagerymajestic

Puls izmeren pri mirovanju između 51 do 80 otkucaja u minuti povezan je s 40 do 50 posto povećanim rizikom od prerane smrti u poređenju s onima koji imaju 50 i manje otkucaja u minuti. Puls od 81 do 90 otkucaja u minuti udvostručuje rizik od prerane smrti, a onaj više od 90 otkucaja u minuti utrostručuje. Ranija istraživanja su ustanovila da sredovečni ljudi s ubrzanim pulsom verovatnije umiru od srčanih bolesti.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/duron123

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/duron123

Redovno vežbanje uglavnom rezultira sporijim pulsom u mirovanju, ali je nova studija otkrila da su u slučaju da ipak imaju ubrzani puls ugroženi i oni čija je telesna kondicija iznad proseka, upozoravaju autori studije.

Foto-ilustracija: Foter/Shirin K. A. Winiger

Foto-ilustracija: Foter/Shirin K. A. Winiger

Danski naučnici merili su puls kod oko 3.000 sredovečnih muškaraca koje su o zdravstvenim navikama intervjuisali 1971. godine. Oni su još jednom pregledani u periodu od 1985. do 1986. godine, kada im je ponovo meren puls. Šesnaest godina kasnije naučnici su pregledali podatke s namerom da vide koliko njih je živo. Ispostavilo se da je oko 40 odsto umrlo do 2001. godine. Rezultat je, takođe, pokazao da su oni s najbržim pulsom imali i najveći rizik od prerane smrti, bez obzira na telesnu kondiciju.

Foto-ilustracija: Foter/El Payo

Foto-ilustracija: Foter/El Payo

Zbog toga lekari preporučuju preduzimanje mera prevencije, a to su pre svega dobra telesna kondicija, uravnotežena ishrana i prestanak pušenja.

(Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Bolesti srca, Puls, Vežbanje, Zdravstveni rizici

foto dana

video dana