Insulin smanjuje količine mleka kod dojilja

Mlečne žlezde izrazito su osetljive na nivo insulina tokom trudnoće, a pojačane količine mogu da utiču na smanjenje količine mleka kod dojilja

  • 0

Studija objavljena u časopisu "Plos One" ukazala je na uticaj insulina na laktaciju, što objašnjava zašto kod pojedinih dojilja dolazi do smanjenja količine mleka.

Autori studije ukazali su da su mlečne žlezde izrazito osetljive na nivo insulina tokom trudnoće.

Kod žena kod kojih je primećen suboptimalan nivo glukoze tokom trudnoće ujedno je potrebno i duže vreme da bi se stvorila dodatna količina "zrelog" mleka.

S obzirom na to da insulin omogućava ulazak šećera u organizam, njegov manjak može da uspori proces stvaranja mleka bogatog proteinima, mastima, ugljenim hidratima potrebnih za odgovarajuću ishranu deteta.

Stručnjaci su takođe ukazali da, s obzirom na toda je 20 odsto majki starih od 20 do 40 godina u pred dijabetičkom stanju, postoji visok rizik od smanjene proizvodnje mleka zbog disregulacije insulina.

Autori studije ističu da se to stanje najčešće javlja kod majki s prekomernom telesnom težinom ili prilikom porođaja u kasnijoj životnoj dobi.

(Telegraf.rs/ Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA