Evo kako da spremite najlepšu česnicu za Badnji dan (VIDEO)
Centralno mesto na večerašnjoj posnoj trpezi zauzimaće česnica
Posnu pogaču za Badnje veče ili badnjaču domaćice spremaju sa puno pažnje i ljubavi i trude se da ona bude lepo ukrašena.
Ovako se pravilno "ubacuje" para u česnicu: A ako je niko ne nađe, to ima jedno VAŽNO ZNAČENJE
Večeras će ukućane na posnoj trpezi, pored raznoraznih đakonija, dočekati posna pogača koju će domaćica prelomiti i podeliti svima koji se nalaze za stolom. Ovaj običaj poštuje se u našem narodu i praktikuje kada se uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika cela porodica okupi na jednom mestu.
Kako biste napravile najlepšu česnicu potrebno vam je:
- 40g svežeg kvasca;
- 400 ml tople vode;
- 1 kašika šećera;
- 3 kašičice soli;
- 700g brašna;
- 50ml + 2 kašike ulja.
U toploj vodi razmutite kvasac i šećer, pa dodajte pola količine brašna, ulje, so i dobro izmešajte. Nakon toga dodajte ostatak brašna i nastavite mešenje varjačom dok testo ne postane jako gusto. Kada već ne može da se mesa i trebalo bi da se umesi, prelijte ga sa dve kašike ulja i premesite.
Ostavite testo da odstoji 20 do 30 minuta na toplom mestu, a onda ga izvadite i premesite. Rukom ga utapkajte da se raširi da ne bude kao tanka lepinja. Stavite ga u pleh veličine 30 centimetara, izbockajte ga viljuškom i ostavite ga još 20 minuta da odstoji.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i stavite da se peče oko 25 minuta dok fino ne porumeni. Pečenu pogaču premažite sa malo vode, umotajte u krpu i ostavite da odstoji do služenja.
U zavisnosti od kraja u kome se sprema, pored obavezne kovanice ili dukata domaćice stavljaju komadić hrasta, zdravac, dren, zrno žita i pasulja. Smatra se da će onoga ko izvuče novčić iz česnice pratiti sreća i finansijski dobitak tokom cele godine.
Za Božić, savetujemo vam da napravite Božićnu česnicu po našem provereno dobrom receptu.
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
M.K.
zanimljivo da i regionalno postoji razlike od grada do grada ja u cesnicu samo stavim novcic dok se u nekim krajevima (videla sam) stavlja i parce badnjaka , zrno kukuruza ili pasulj srecan badnji dan zelim .
Podelite komentar
Topola
Česnica se lomi za Božić (u nju se ubacuje novčić), lome je svi ukućani!
Podelite komentar
dragana
Česnica se mesi na Božic i od projinog brašna je.
Podelite komentar