≫ 

Evo kako da spremite najlepšu česnicu za Badnji dan (VIDEO)

Centralno mesto na večerašnjoj posnoj trpezi zauzimaće česnica

  • 8

Posnu pogaču za Badnje veče ili badnjaču domaćice spremaju sa puno pažnje i ljubavi i trude se da ona bude lepo ukrašena.

Ovako se pravilno "ubacuje" para u česnicu: A ako je niko ne nađe, to ima jedno VAŽNO ZNAČENJE

Večeras će ukućane na posnoj trpezi, pored raznoraznih đakonija, dočekati posna pogača koju će domaćica prelomiti i podeliti svima koji se nalaze za stolom. Ovaj običaj poštuje se u našem narodu i praktikuje kada se uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika cela porodica okupi na jednom mestu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kako biste napravile najlepšu česnicu potrebno vam je:

- 40g svežeg kvasca;

- 400 ml tople vode;

- 1 kašika šećera;

- 3 kašičice soli;

- 700g brašna;

- 50ml + 2 kašike ulja.

U toploj vodi razmutite kvasac i šećer, pa dodajte pola količine brašna, ulje, so i dobro izmešajte. Nakon toga dodajte ostatak brašna i nastavite mešenje varjačom dok testo ne postane jako gusto. Kada već ne može da se mesa i trebalo bi da se umesi, prelijte ga sa dve kašike ulja i premesite.

Ostavite testo da odstoji 20 do 30 minuta na toplom mestu, a onda ga izvadite i premesite. Rukom ga utapkajte da se raširi da ne bude kao tanka lepinja. Stavite ga u pleh veličine 30 centimetara, izbockajte ga viljuškom i ostavite ga još 20 minuta da odstoji.

Foto-ilustracija: Profimedia

Rernu zagrejte na 200 stepeni i stavite da se peče oko 25 minuta dok fino ne porumeni. Pečenu pogaču premažite sa malo vode, umotajte u krpu i ostavite da odstoji do služenja.

U zavisnosti od kraja u kome se sprema, pored obavezne kovanice ili dukata domaćice stavljaju komadić hrasta, zdravac, dren, zrno žita i pasulja. Smatra se da će onoga ko izvuče novčić iz česnice pratiti sreća i finansijski dobitak tokom cele godine.

Za Božić, savetujemo vam da napravite Božićnu česnicu po našem provereno dobrom receptu. 

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    6. januar 2018 | 15:17

    zanimljivo da i regionalno postoji razlike od grada do grada ja u cesnicu samo stavim novcic dok se u nekim krajevima (videla sam) stavlja i parce badnjaka , zrno kukuruza ili pasulj srecan badnji dan zelim .

  • Topola

    6. januar 2018 | 13:42

    Česnica se lomi za Božić (u nju se ubacuje novčić), lome je svi ukućani!

  • dragana

    6. januar 2018 | 11:42

    Česnica se mesi na Božic i od projinog brašna je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA