≫ 

SRPSKI FENG ŠUI: Verovanja starih Slovena za uređenje kuće koja smo zaboravili

I naši preci su imali feng šui

  • 0

Iako mnogi ne znaju, feng šui se u malo drugačijoj formi primenjivao i u Srbiji mnogo pre nego što je postao globalno rasprostranjen početkom 21. veka.

Drevni kineski trik: Promenite samo jednu stvar u domu i privucite sreću u život

Raspoloženje varira vrlo često i zbog mesta u kome boravimo, bilo da je reč o sobi, kancelariji, kafiću, stanu ili kući. Pravila uređenja kuće ne postoje striktno, niti se bukvalno treba pridržavati priručnika kada je uređenje u pitanju.

Međutim, ponekada saveti sa interneta, ili oni prijatelja, mogu da nam otvore oči i učine da vidimo ono što ne bismo mogli sami.

Sa istoka je na zapad stigao takozvani feng šui koji predstavlja čitavu umetnost uređivanja stana, počev od poštovanja strana sveta, praćenja sveukupne energije, do sitnih dekoracija.

Energija ulazi s vrata

Foto: Telegraf

Zanimljivo je da vrlo često zanemarujemo tradiciju i ono što dolazi od balkanskih naroda, a posežemo za rešenjima u dalekim kulturama i civilizacijama.

Naime, duboko ispod praga ulaznih vrata, po verovanju Starih Slovena, nalaze se duše predaka. Zato postoji i običaj da se mlada prenosi preko praga, kako se ti duhovi ne bi uznemirili.

Tu je i energija koja dolazi direktno sa vrata, a koju feng šui kultura smatra zaista važnom.

U feng šui konstrukcijama, preporuka j eda ulazna vrata ne budu direktno poravnana sa ostalim vratim au stanu. Ulazna vrata ne bi trebalo postavljati nasuprot vratima kupatila ili ormanima, već kratkim putićem i hodnikom napraviti put ka drugoj prostoriji kako bi energija mogla da protiče nesmetano, piše Bastabalkana..

Odnos vrata i prozora

Foto: Profimedia/Alamy

Zanimljivo je da brojne drevne kulture povezuje i verovanje da energija ulazi poput gosta kroz vrata. Međutim, za razliku od većine gostiju koji ne izlaze kroz prozor, energija se isto tako osipa - bežeći kroz prozor.

Preporuka je da se vrata nikako ne ravnaju sa prozorom, niti stavljaju nasuprot njega.

Uvek treba izbegavati ovu vrstu osipanja energije i truditi se da ona kruži kroz dom.

Ipak, ne treba smetnuti sa ume i to da energija, baš kao što kroz prozor beži, kroz njega može i da uđe, i zato je važno da vodite računa o broju i poziciji prozora i vrata u domu.

Ključ blagostanja - spavaća soba

Foto-ilustracija: Profimedia

Na Centralnom Balkanu poznata je kućica nalik ostavi koju nazivaju vajatom. Vajat je svojevremeno služio da se mladi bračni par osami i tamo započne svoj novi život i porodicu.

Zanimljivo je da je ova psavaća soba služila za prvu bračnu noć, a još je zanimljivije da je vrlo retko imala prozore - biće da je to dobro iskorišćena energija.

Kada je u pitanju savremen dizajn enterijera u pitanju, prste su i tu umešali stari običaji i verovanja. Došlo se do zaključka da iznad garaže, kuhinje i pogotovo pored ulaznih vrata nikako ne bi trebalo da bude spavaća soba.

Daljinac

(Telegraf.rs/bastabalkana.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA