≫ 

Devojke ako danas uradite ovo, do kraja godine ćete se udati

Nekada je ovaj datum bio poznat kao hajdučki sastanak, a danas se veruje da je prekretnica zime i leta

  • 4

Danas je Đurđevdan, a to je jedna od najpopularnijih slava kod nas i prate je razni običaji. Nekada je ovaj datum bio poznat kao hajdučki sastanak, a danas se veruje da je prekretnica zime i leta.

Vernici danas slave Đurđevdan: Ako na ovaj dan ne grane sunce, to može da znači samo jedno!

U srpskom narodu su, običaji i verovanja vezana za Đurđevdan, postojali i pre nego što je primljeno hrišćanstvo, pa se tako u nekim krajevima ne jede ovčje mleko i jagnjeće meso, niti se spava u prirodi. Domaćini koje slave ovu slavu očekuju vedro i lepo vreme, jer je to znak da će godina biti rodna, ali i zato što se toga dana ruča u prirodi.

Narodna verovanja za maj: Morate da radite ove stvari, to su rituali koji se poštuju vekovima

Foto: georgios.info

Ovaj praznik je prepoznatljiv po okićenim kućama ili kapijama. Ubrano bilje, korenje, lišće i kopriva plete se i u venac, koji domaćice rado stavljaju i u kuhinju, dok muškarci odnose na njivu jer se nadaju dobrim usevima. Uoči Đurđevdana pletu se i venčići od đurđevskog cveća, đurđevka i mlečike i njime se kite kapije i ulazna vrata, pa zato danas obavezno ispletite jedan, jer po pravilu, venčići tu ostaju do naredne godine, kada se pletu novi. Osim toga postoji još jedan razlog zašto je danas važno da sve devojke imaju đurđevdsnski venčić.

Devojački narodni običaj kaže da ako devojka na Đurđevdan pogleda momka kroz venčič, on će se toliko zaljubiti u nju da će je iste godine i oženiti. Kako je danas u gradskim uslovima teško napraviti venčić od toliko bilja, on se može kupiti na svakoj pijaci. E, pa devojke, na vama je da isprobate...

VIDEO Poznatoj voditeljki se posrećilo da baš danas stane na "ludi kamen":

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    6. maj 2018 | 13:00

    Sujeverje. A sto se tice udaje mnoge misle da je brak sreca, zato se i masovno razvode kad srecu ne nadju u braku. Brak je krst nimalo lak. Ko ga uspesno iznese trpeci sva iskusenja u njemu taj je pravi sluga Bozji. Pa srecno vam devojke

  • Johnny Repp

    6. maj 2018 | 12:43

    Devojke više ne gledaju momke kroz venčić nego bankovni računčić i ne čekaju princa na belom konju već u crnom džiponji. Barem većina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA