≫ 

Masna kosa muči svaku drugu ženu: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji i da li uopšte postoji rešenje

Ako perete kosu pre spavanja i budite se sa masnom kosom, prvo je malo osušite jer se može desiti da je slepljena i vlažna

  • 0

Ako imate masnu kosu onda je sigurno perete svaki dan ili redovno koristite šampon za suvo pranje kose. Više od pola stanovništva na svetu muči problem masne kose, a brojna domaća i kupovna rešenja skoro nikad nisu delotvorna. Da biste rešili problem masne kose, morate da uronite u ovaj problem iz korena.

Najodvratniji manikir koji ste ikad videli: Kroz ove nokte se šetaju živi mravi (VIDEO)

Masna kosa nastaje zbog žlezda koje proizvode sebum (lojne žlezde), a nalaze se uz koren kose u sloju kože zvanom dermis. Kanali iz lojnih žlezda vode do folikula dlake, to je mesto na kom sebum iz kože dospeva na vlasište. Ključna činjenica o sebumu je da žlezde kod svake osobe proizvode različitu količinu sebuma.

Kada se kosa preterano masti, dolazi do lučenja žlezda lojnica koje su smeštene uz koren svake dlake i to se ne može sprečiti nikakvim proizvodima, moguće je samo smanjiti količinu lučenja. Na masnoću i suvoću kose, osim ovih lojnih žlezda, utiču i genetika i stres. Frizeri kažu da na povećanje lučenja sebuma može uticati čak i ishrana. Ako vas muči masna kosa, izbegavajte prženu hranu, mlečne proizvode, šećere, rafinisane ugljene hidrate, odnosno jedite namirnice koje su zdravije i koje sadrže manje masti.

Ako vas muči masna kosa, izbegavajte prženu hranu, mlečne proizvode, šećere i rafinisane ugljene hidrate Foto: Pixabay.com

Osim promene ishrane, na lučenje sebuma možete uticati i preko načina na koji perete kosu. Bilo bi najbolje da kosu ne perete često, što se češće pere, lojnice luče više sebuma jer na glavu dospeva više preparata (šampona i slično). Svakodnevno pranje kose uklanja prirodna ulja iz kose i sa skalpa, pa telo pokušava da ga nadoknadi novom količinom ulja.

Frizeri kažu da je šampon od koprive najbolji prirodan recept za smanjenje lučenje sebuma, a da treba izbegavati šampone koji sadrže ulje, i one koji sadrže previše dodataka. Šampon od koprive je najbolji što se tiče prirodnih šampona, a od ostalih su dobri šamponi koji su namenjeni za masnu kosu, za dodatni volumen i oni koji nisu preteški. Frizeri savetuju da ne koristite šampone na bazi ulja i maslaca je oni dodatno maste kosu.

Šampon od koprive najbolji prirodan recept za smanjenje lučenje sebuma Foto: Pixabay.com

Regeneratore i balzame treba smanjiti, ali ih ne treba izbaciti jer oni neguju kutikulu kose, zato ih je najbolje koristiti isključivo na vrhovima, ne blizu vlasišta i važno ih je dobro isprati.

Ako perete kosu pre spavanja i budite se sa masnom kosom, prvo je malo osušite jer se može desiti da je slepljena i vlažna. To se dešava jer je tokom spavanja kosa pritisnuta na jastuk, a kako je još delimično vlažna, poravnjaće se (spljoštiti) više nego da se normalno osušila. Zapravo, nedostaje joj volumen, a onda deluje još masnije.

Još je jedan razlog zašto je bolje ne prati kosu neposredno pre spavanja je taj što su mokre dlake osetljivije od suvih, a kako će se tokom noći trljati o jastuk i zamrsiti, veća je šansa da će doći do pucanja vrhova.

Ne koristite šampone na bazi ulja i maslaca je oni dodatno maste kosu Foto: Pixabay.com

VIDEO: Devojčici od 12 godina odstranjeno 3.5kg kose iz stomaka (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

(Telegraf.rs / Izvor: zdravakrava.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA