≫ 

7 stvari koje nijedan roditelj ne sme da kaže detetu ako želi da izraste u uspešnu osobu

Nikako mu ne govorite ove stvari u detinjstvu jer mogu da ga skupo koštaju kad odraste

  • 10

Roditeljstvo sa sobom nosi veliku odgovornost, posebno kada su reči koje izgovaramo deci u pitanju.

UPOZORENJE RODITELJIMA: "Prokletstvo mlađeg deteta" zaista postoji - i uopšte nije naivno

ZLATNA PRAVILA RODITELJSTVA: Vaspitavajte decu po pravilima ruskog plemstva

Iako možda izgovarate ove fraze iz najbolje namere, one mogu prouzrokovati veliku štetu i promeniti način na koji dete odrasta i posmatra svet oko sebe.

1. Slušaj odrasle

Foto: pixabay.com

Kada dete čuje ovu rečenicu, pomisliće: Odrasle osobe su pametne i dobre. Moram da radim ono što mi kažu. Ova fraza je opasna jer dete počinje da veruje svim starijim ljudima, uključujući tu i strance - i ne očekuje da će mu se bilo šta loše desiti.

2. Prestani da plačeš

Kada dete čuje ovu rečenicu, pomisliće: Pokazivanje emocija je loše i biću kažnjen zbog suza. Zbog toga može da odraste u tihu i povučenu osobu. Međutim, latentne emocije će se kad tad pokazati kroz agresivnost ili suze.

3. Ne budi pohlepan

Kada dete čuje ovu rečenicu, pomisliće: Moram sve da delim. Ne postoji ništa što je moje. Vremenom će se ove misli razviti u žrtveno ponašanje. Dete neće štititi svoje vrednosti i stvari jer će misliti da nije vredno njih.

4. Ko te je ovo naučio?

Kada dete čuje ovu rečenicu, pomisliće: Moji roditelji ne znaju da sam ja to sam smislio. Takvo dete će misliti da može da prođe bez kazne i počeće da krivicu prebacuej na druge.

5. Pogledaj ovu lepu devojčicu, zašto za promenu ne možeš da budeš kao ona?

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Kada dete čuje ovu rečenicu, pomisliće: Ja sam gori od ostalih. Nema smisla bilo šta raditi jer neću uspeti. Poređenje deteta sa drugima negativno utiče na samopouzdanje i dovešće do toga da kasnije u životu neće moći da postigne bilo šta.

6. Pričaćemo kod kuće

Kada dete čuje ovu rečenicu, pomisliće: Roditelji će memožda povrediti. Ne vole me. Ne želim da idem kući. Nakon ove rečenice roditelji više nisu dobri, već predstavljaju pretnju i dom postaje mesto gde ono očekuje kaznu.

7. Previše si mlad/mlada da razmišljaš o tome

Kada dete čuje ovu rečenicu, pomisliće: Želim da znam. Pitaću nekog drugog. Ako dete postavlja neprijatna pitanja, a ne dobija povratnu informaciju, potražiće je na drugom mestu - i možda dobiti netačnu informaciju kojo će verovati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA