Mesec njenog porođaja može da otkrije da li će žena patiti od bolesti koja užasava sve majke

Od postporođajne depresije pati više od 4 posto žena, a otkriveno je da vreme porođaja može da utiče na pojavljivanje ovog velikog problema za mnoge novopoečene majke

  • 1

Čini se da mesec porođaja, odnosno godišnje doba, ne utiče samo na bebe, nego i na mame.

IZVINI, ĆERKO, ŠTO TE NISAM VOLELA KAD SI SE RODILA: Foto-ispovest ove mame topi srca

Iako postoji toliko mnogo faktora koji mogu da izazovu postporođajnu depresiju, nedavno su objavljeni rezultati zanimljivog istraživanja koje je pokušalo da otkrije vezu između datuma porođaja i razvoja te dijagnoze.

- Želeli smo da saznamo da li postoje neki faktori koji utiču na rizik od razvoja postnatalne depresije koji se mogu izbeći kako bi se poboljšalo zdravlje žena nakon porođaja, i fizički i mentalno, naglasio je glavni autor istraživanja dr Ži Žou, a objavljeno je na portalu Mummypages.

Foto: Pixabay.com

Prema njihovim saznanjima, za žene koje rađaju zimi ili u proleće manje je verovatno da će patiti od postnatalne depresije, u odnosu na žene koje rađaju na leto ili jesen.

Tim je analizirao medicinsku dokumentaciju više od 20.000 žena koje su rodile između juna 2015. i avgusta 2017. godine, a čak 817 žena, odnosno 4,1 posto njih, patilo je od postporođajne depresije.

Na temelju njihovih podataka, istraživači su vrlo brzo uočili uzorak da su se gotovo sve porodile na leto ili u jesen.

Doktor Žou je s timom došao do zaključka da se to možda javlja zbog perioda babinja, kad žene rode, a ne izlaze iz kuće iako je napolju predivno vreme. Na zimu i proleće naš organizam je još uvek naviknut na to da boravimo dosta vremena u kući.

Foto-ilustracija: Profimedia

Međutim, nisu samo to mogući okidači. Navedeno je da prenesena trudnoća često znači i manji rizik od razvoja depresije, dok je epiduralna spomenuta kao još jedan mogući razlog razvoja simptoma.

U svakom slučaju, postporođajna depresija je dijagnoza kao i svaka druga, oko nje ne sme da bude nikakvih nepoznanica ili tabua i svaka žena može da dobije adekvatnu pomoć.

Ali mora da se obrati lekaru ako oseti da nešto nije kako treba.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    30. januar 2018 | 10:04

    Glupost. Znam zenu koja je prvo dete rodila u februaru i patila od blage post porođajne depresije, a drugo je rodila u junu i bila je super.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA