REŠAVAMO VELIKU RODITELJSKU DILEMU: Da li je bolje da odmah trčite do bebe kada plače - ili da je ignorišete?

Plakanje je naporno i iscrpjujuće i za bebu, ali i za roditelje

  • 8

Pričamo o plaču koji je glasan, nervozan i besan, koji vas dovodi do ivice nervnog sloma i čini da zaboravite zašto uopšte plačete, a najizdržljivija živa bića koja su imuna na umor od plakanja su bebe.

ZA DOBRO JUTRO: Beba i maca imaju isti problem, ovo je jedan od onih dana kada jednostavno ne mogu da se probude (VIDEO)

Sa plućima koja kao da su od čelika u stanju su da plaču sve dok ih ne uzmete u naručje. Ali, da li je to pametan potez? Ovo pitanje nameće se još od pre više desetina generacija. Svaki roditelj ili baka i deka imaju svoju psihologiju o tome kako treba smiriti bebu. Podeljeni su u tri kategorije: podizači, utešitelji i "zavisi od situacije" grupa. Mi želimo da vam kažemo zašto biste ponekad mogli da ignorišete bebu kada plače.

Foto: Profimedia

Stavili ste bebu da spava, a samo par trenutaka kasnije kada ste i sami legli ona je počela da plače. Umorni ste, ali osećate krivicu. I vama dođe da plačete jer vaša beba neće da prestane da plače, ali je ipak podižete kako biste je utešili. Ponekad odmah upali, ali ponekad i ne.

Neki eksperti kažu da plakanje bez utehe roditelja može da dovede do nekih neuroloških oštećenja kod deteta i da prouzrokuje emotivne probleme u budućnosti. Drugi savetuju da to što nećete odmah uzeti dete može da dovede do bržeg razvoja nezavisnosti kasnije u toku detinjstva i odrastanja.

Roditelji koji odmah uzimaju dete u ruke čim zaplače žele da izgrade sa detetom bolji odnos i poverenje. Takođe, oni pokušavaju da shvate šta je to što bebi treba, čak iako ona plače samo zato što je pospana. Ljuljanje može da pomogne bebi da opet zaspi i da roditeljima obezbedi malo sna ukoliko imaju pravi način koji pomaže kod njihove bebe.

Foto: Pixabay

Roditelji koji žele da probaju Ferberov metod su oni koji su spremni da njihovo dete nauče da spava. Može da bude jako teško emotivno i zvučno, ali oni koji zagovaraju ovaj metod ističu da ovako beba uči kako da zaspi sama bez intervencije roditelja. Ali, mnogim roditeljiam je jako teško da njihovo dete ovako "pati".

Pedijatri preporučuju da sačekate da dete napuni 4 meseca pre nego probate ovu metodu jer male bebe još uvek nemaju razvijen sistem samoutehe. Ideja je da stavite vašu bebu da spava i ako plače proveravati je na svakih 5 minuta. Nemojte trčati da je podignete odmah pošto zaplače.

Foto: Pixabay.com

Austarlijski istraživači došli su do saznanja da kod beba koje su podvrgnute ovoj metodi ne dolazi do povećanja nivoa stresa kada su ostavljene da plaču same. Ostavite vašu bebu da bude što duže budna i onda je stavite da spava, ali je nemojte tešiti i ljuljati čim zaplače, piše tiphero.com. Oni koji su probali ovu metodu kažu da su njihova deca brzo naučila da se smire sama.

Pre nego odlučite da podvrgnete vaše dete ovoj metodi, obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

Daljinac

(M.Krstić/m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruža

    2. februar 2018 | 09:17

    Ma uzmite dete u zagrljaj kad plače. Neće to trajati večno.

  • stvarno?

    1. februar 2018 | 18:39

    Nasha starija cerka kao beba je plakala non stop a spavala je tvrdim snom samo u autu. X puta sam spavao u kola. Renault Espace pruza tu udobnost. Jedan lekar je chak rekao da dete na taj nachin pokushava da komunicira. Mladja cerka skoro da i nije plakala.

  • Ja

    1. februar 2018 | 20:59

    Moje dete ima malo vise od god dana i jos uvek ne spava kako treba. Tj. budi se sto puta u toku noci. Tako sam iscrpljena. :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA