≫ 

Roditelji budite oprezni - ovo su sve opasnosti koje vrebaju vašu decu tokom leta

Deca su jedva dočekala toplo vreme i sunce ne bi li se igrala napolju

  • 0

Odlazak na igralište ili igranje u dvorištu može da bude opasno za mališane zbog čega roditelji moraju da preduzmu određene mere zaštite ne bi li mališani bili bezbedni.

Ova roditeljska greška izlaže decu opasnosti od smrtonosne leukemije

Iza svakog ugla mališane vrebaju opasnosti, a ovo su samo neke od njih kojih možda niste ni svesni.

Trambolina

Izgleda zabavno, ali je jako opasna. Foto: Freeimages/kermer

Američka akademija za pedijatriju zalaže se protiv korišćenja trambolina jer se godišnje na ovoj spravi povredi 98.000 dece. Decu roditelji dovode kod lekara sa povredama karlice, polomljenim kostima i potresima mozga. Opasno je jer ni zaštitna mreža i sunđer oko tramboline ne smanjuju mnogo rizik od povreda dece.

Tobogani

Bilo da su od metala ili plastike, tobogani se pri konstantnoj izloženosti suncu mogu veoma zagrejati. Kako bi vaši mališani bili sigurni, pre nego dete stavite na tobogan rukom proverite da li je tobogan mnogo vruć.

Mrežasta postava u kupaćim kostimima

Verovali ili ne, zabeleženo je par slučajeva u kojima su dečaci ozbiljno povredili genitalije mrežastom postavom koja se nalazi u kupaćim gaćicama. Neki roditelji je preventivno uklanjaju iz kupaćih gaćica, pa je to dobra ideja i za vas.

Kockice leda i sladoled na štapiću

Kod male dece postoji opasnost od gušenja kockicama leda. Klizave su i zabavne, ali su i veoma rizične. Podjednako su opasni i sladoledi pa naučite dete da ga jede samo dok sedi. U igri, rizikuje da se uguši ili nanese sebi neke druge povrede štapićem koji se nalazi u sladoledu.

Vruć pesak i beton

Zaštitite decu kada izlaze napolje kako ne bi dobila opekotine od Sunca Foto-ilustracija: pixabay.com

Potrudite se da vaše dete uvek ima lagane cipelice tokom jako visokih temperatura. Deca imaju nežna stopala i lako mogu da se opetku hodanjem po užarenom pesku, kamenju ili betonskim površinama.

Obodi šešira

Gumeni dodatak za bradu na šeširićima za decu pomaže da on detetu ne spada s glave, ali je vrlo opasan jer tokom igre može da izazove gušenje. Kod nekih kapa remen se otkopčava pod pritiskom, ali kod većine ipak ne.

Pokrivači za kolica

Stavljanjem dodatne zaštite preko kolica roditelji žele da zaštite nežnu kožu dece od opekotina i sunca, ali time prave veliku grešku. Dolazi do naglog porasta temperature u kolicima i dete može da doživi toplotni udar.

Sekundarno utapanje

Jeste li znali da malo slučajno udahnute vode može da prouzrokuje probleme sa dopremanjem kiseonika u krv? Do sekundarnog utapanja može da dođe satima nakon što je dete izašlo iz vode. Simptomi su umor, poteškoće s disanjem, plitko disanje, kašalj i bol u grudima.

Kosilice

Pazite kada sređujete dvorište da ne povredite dete. Foto: Wikipedia7Charles & Hudson

Kada sređujete dvorište i kosite travu, postarajte se da vaše dete ne bude u blizini objekata koji mogu da ga povrede.

Metalne četke za roštilj

Čišćenje roštilja metalnim četkama je jako nezdravo jer čestice metala završavaju na hrani, a onda ih unosimo u organizam. Od 2002. do 2014. godinečak 1.700 Amerikanaca je zbog toga završilo na operacionom stolu. Umesto metalnih četki koristite drvene ili one od prirodnih čekinja.

VIDEO: Mali je prvo prosuo sok pa se onda prosuo za njim

(Telegraf.rs/index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA