≫ 

Rizikujete da dobijete rak ako ovaj deo tela ne pokrijete kremom za sunce - a to redovno zaboravljate

Sledeći put kada budete krenuli na plažu, obratite pažnju na ovaj deo tela

  • 0

Kada se sunčamo, vodimo računa o svim delovima tela, osim usana. U stanju smo da potrošimo pola kreme sa zaštitnim faktorom za leđa, ramena, ruke, noge i glavu.

Ovaj deo tela OBAVEZNO morate da POKRIJETE kada izlazite na sunce jer krema za sunce NE POMAŽE

STIŽE REVOLUCIJA: Uskoro ćemo moći da pocrnimo bez SUNCA i opasnosti od RAKA

Izračunajte NAJBOLJI zaštitni faktor (SPF) za vaš tip kože

Ipak, usta su najosetljivije u odnosu na ostale delove tela. Ako ih zanemarite, možete dovesti do njihovog starenja i pucanja, pa čak i raka kože.

- Koža na usnama je mnogo tanja u odnosu na kožu na ruci ili leđima, što znači da su više podložne oštećenju u slučaju UVA i UVB zračenja - rekao je dermatolog Anjali Mato.

Previše izlaganja UVA zracima uzrokuje prevremeno starenje i bore, a UVB zraci mogu oštetiti površinske slojeve vaše kože.

Rešenje je balzam za usne sa zaštitnim faktorom, koji treba redovno primenjivati. Ovaj važan proizvod možete nabavati u prodavnicama za 200 dinara.

Foto: Petar Lazović

Foto: Petar Lazović

- Kao i kod ostatka vašeg tela, ako redovno ne stavljate zaštitu na usne, bićete podložniji raku ili drugim ozbiljnim obolenjima kože. UVA zraci mogu dovesti do smanjenja nivoa kolagena, što dovodi do gubitka tkivnih linija oko usana - dodao je Mato.

Pored usana, na plaži često zaboravljamo da namažemo uši i kapke. Oni takođe mogu da dožive oštećenje na suncu, ako nisu zaštićeni.

Ako preterate sa boravkom na suncu, jogurt i zeleni čaj su samo neki od kućnih lekove, koje možete iskoristiti za opekotine od sunca.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA