Napokon znamo - koliko često je normalno puštati gasove?

Gasovi su neprijatni jer se njihovo oslobađanje iz organizma smatra nepristojnim kada niste sami

  • 2

Ono što je važno jeste da su gasovi normalna pojava i ukoliko ih nekoliko puta u toku dana oslobađate iz svog organizma onda ste poput većine ljudi i to je sasvim normalno.

Promene na telu posle porođaja kojih se žene stide

Ukoliko vam se čini da ih imate više nego obično, nemojte da brinete. Normalna količina gasova koja se dnevno oslobađa je daleko veća nego što mislite.

Foto-ilustracija: Profimedia

Prosečna osoba ima oko 0,5 do 1,5 litra gasa u svom digestivnom traktu dnevno. Kako god, količina gasa koja se dnevno oslobodi varira, a doktorima je teško da odrede tačnu količinu. Veruje se da muškarci imaju više gasova od žena, ali to jesamo mit.

Istraživanja ne pokazuju da je proizvodnja gasova različita između polova. I muškarci i žene mogu da ispuštaju gasove čak i do 20 puta u toku dana i da to i dalje bude u granici normale što je najčešći slučaj kod svih nas. Ako vam se ovo čini mnogo, verujte nam nije. Gasove ne oslobađamo samo u svesnom stanju već i dok spavamo jer je to pre svega refleks.

Foto-ilustracija: Profimedia

Gasovi u organizmu nastaju iz dva razloga: zato što gutamo vazduh dok zvaćemo zvaku i jedemo i zbog bakterija koje razlažu hranu u našim crevima. Najveći uzročnik gasova je hrana koju naš ogranizam ne može dobro da svari i absorbuje, pa se ovakva hrana tera dalje u creva gde se njome slade bakterije proizvodeći tako gasove, piše Womens healthmag.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih možete da imate gasove, a ukoliko oni remete vaše dnevno funkcionisanje onda vam mogu stvarati neprijatnost. Trebate da eliminišete iz vaše ishrane fermentisane oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. Ukoliko vam promena ishrane ne pomogne onda potražite lekarsku pomoć.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    27. januar 2018 | 10:05

    "Juzni tok " ili "Severni tok " , sta je normalnije ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA