Ako želite zdrave zube - izbegavajte ovu hranu i ovako jedite zdrave namirnice

Čak i mala bezazlena navika može da vas košta zdravlja zuba

  • 8

Nije stvar samo u tome šta jedemo i pijemo kada je zdravlje zuba u pitanju, već i način na koji jedemo i pijemo.

Jedite ovu hranu i zubi će vam biti belji nego ikad: Poznati stomatolog otkriva pravu tajnu holivudskog osmeha

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu otkrili su koji kiseli napitci i hrana mogu najviše da ugroze zdravlje zuba, kao i način na koji se konzumira. Erozija zuba dešava se kada se kiselina nađe blizu gleđi koja štiti zube. Vremenom se erozija povećava i dovodi do promene boje zuba, povećanja osetljivosti čak i do ispadanja zuba.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Jedan od najvećih uzročnika propadanja zuba je kiselina iz hrane i pića, gaziranih pića i voćnih sokova. Pored toga pijuckanje je najgori mogući način da konzumirate napitke jer time najviše uništavate zubnu gleđ. Takođe, kada zadržavamo tečnost u ustima pre nego je progutamo utiče na sličan način na zube.

Stručnjaci savetuju da izbegavate ispijanje mlečnih napitaka i vode tokom obroka kao i nakon kisele hrane kako biste izbegli eroziju zuba. Ističu da je jako važno poraditi na smanjenju kiselosti hrane, jer na taj način čuvamo zube.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sssss

    10. mart 2018 | 22:37

    Imam 34 godine. Ceo zivot idem kod zubara, redovno kontrolisem zube, odrzavam higijenu, koristim skupu cetkicu i pastu i opet.. ne vredi! Uvek ima neki za popravku... uvek nesto nije kako treba.. muku mucim sa zubima!!!! Jos uvek su svi moji, sreca.. ali od silnih zubara i popravki pitam se koliko jos dugo cu ih imati!!!

  • A vi?

    10. mart 2018 | 19:12

    JA NEMAM ZUBE!

  • Dolazim

    10. mart 2018 | 19:12

    Sta su to ZUBI?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA