Naučnici tvrde - jajna ćelija bira koji će spermatozoid da je oplodi

Sperma dolazi u kontakt sa jajnom ćelijom, oplodi je i tako nastaje beba

  • 0

Čini nam se da je proces oplodnje jednostavan i lak, dok je u stvarosti to mnogo komplikovanije i sve zavisi od toga da li žena prihvata spermu muškarca i da li želi da je oplodi – jer ženska jajašca imaju pravo izbora.

Otkriveno koliko jajnih ćelija žene izgube tokom menstruacije - a evo koliko ih ostane kada imaju 20, 30, 40 i 50 godina

Skot Gilbert, biolog na koledžu Svartmor, ističe da dolazi do kontakta jejne ćelije i sperme i njihove komunikacije. Nakon mnogo istraživanja dokazano je da jajna ćelija privlači samo određenu vrstu sperme. Dokazano je da su jajne ćelije izbirljive i biraju spermu koja će ih oploditi.

Foto-ilustracija: pixabay.com/Jajna ćelija bira da li će je sperma oploditi i koji spermatozoid tačno.

Svi parovi koji žele da začnu dete veruju da je ovde reč o trci spreme ka jajnoj ćeliji ne bi li je oplodila. Jajne ćelije odbijaju da budu submisivne, već preuzimaju dominantan stav prema spermi. Jajne ćelije su te koje biraju da spermi dozvole da je oplode ili je odbijaju.

Prema istraživanju iza koga stoji naučnik doktor Džozef H. Nado, jajne ćelije nisu pasivne i lenje, što je ključna stavka u oplodnji. Da li će jajna ćelija privući spermatozoid zavisi od folne kiseline jer svaki od spermatozoida, ali i jajna ćelija sadrže različite molekule ove kiseline.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia/jajan ćelija nije pasivna i lenja.

Dešava se i da spermatozoidi ne uspeju da oplode jajne ćelije jer jajna ćelija nije dobro formirala. Uzrok je možda nedovoljno dobro formiran genetski sastav ćelije pa jajna ćelija procenjuje da nije dobro izbalansiran nivo gena i da nije vreme za začeće.

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA