≫ 

8 stvari koje morate da brojite umesto kalorija ako želite da smršate

Unos kalorija je ključ za energetski balans, ali kada se radi o računanju postoje i daleko važnije stvari od njih

  • 0

Brojanje kalorija je najlakša metoda mršavljenja za mnoge. Ipak, kalorije nisu sjajan način za zdravo mršavljenje, a mnogi sugerišu da ne bi trebalo da budu glavni fokus u ishrani tokom dijete. Debata oko kalorija proizilazi iz činjenice da kalorije zaista nisu ravnopravne. Uporedite samo 100 kalorija iz gaziranog soka sa 100 kalorija iz voća - to je isti broj kalorija, ali sa veoma različitim brojem hranljivih materija.

Gaziran sok je napravljen od jednostavnih ugljenih hidrata sa malo drugih hranljivih materija, dok je voće mešavina složenih ugljenih hidrata, vlakana, proteina, vitamina i minerala. Ova razlika u hranjivim sastojcima diktira efekte koje te kalorije imaju na šećer u krvi, glad, energiju i faktore sitosti, koji su važni kao i ukupan unos kalorija.

Nemojte pogrešno da shvatite, ne kažemo da kalorije nisu bitne. Unos kalorija je ključ za energetski balans, ali kada se radi o mršavljenju bolje je da...

Brojte koliko...

1. Koliko ćete sati spavati

Lekari preporučuju da to ne bude nikako ispod šest sati, a za normalno funkcionisanje vašeg organizma, najbolje je spavati 7 do 8 sati dnevno. Dobar san će vas zasititi, te ćete više biti gladni ukoliko manje spavate.

2. Koliko vežbate

Ukoliko mislite da budete vitki i zdravi, trebalo bi da vežbate svaki drugi dan. Znači, 4 puta nedeljno.

3. Koliko pijete vode

Važno je da u svoj organizam unesete bar 1,5 do 2 litra vode dnevno. Voda je piće koje mora postati vaša navika, jer hidrira vaš organizam, zasićuje vas i zahvaljujući njoj ćete imati manje potrebe za hranom. Pijte bar 8 čaša vode dnevno.

Foto: Pixabay.com / Trebalo bi da jedete bar 2 porcije voća i povrća na dan

4. Koliko unosite voća i povrća

Trebalo bi da jedete bar 2 porcije voća i povrća na dan, jer je ono bogato vlaknima, vitaminima i mineralima i imaćete osećaj sitosti. Uz zdrav obrok imaćete i manju potrebu za nezdravom brzom hranom.

Evo zašto u prodavnici nikada nećete moći da kupite sveže masline - i zbog čega je to dobra stvar

5. Koliko često ustajete kad sedite

Ustajanje na svakih sat vremena ukoliko imate posao koji se vezuje za stolicu je obavezno. Jedno ustajanje i rastezanje imaće bolji učinak od brojenja koraka.

6. Koliko zalogaja uzimate

Zvuči suviše jednostavno za rad, studija na Univerzitetu "Brigham Ioung" iz 2015. godine je otkrila da brojanje zalogaja i žvakanja, efektno utiče na gubitak težine.

7. Koliko jedete vikendom

Zdravom životu ste posvećeni tokom nedelje, ali se malo opustite tokom vikenda? Razmislite o praćenju unosa hrane od petka do nedelje.

Zašto britanska kraljevska porodica uvek čuva vrhove sa svadbenih torti?

8. Koliko unosite vlakana

Umorni ste od stroge dijete? Istraživači sa Univerziteta u Masačusetsu su otkrili da jednostavno usredsređivanje na konzumiranje vlakana tokom dijete može da bude isto toliko efikasno za gubitak težine koliko i pridržavanje strogom planu dijete.

Foto: Pixabay.com / Tokom dijete je važno da jedete puno vlakana

(Telegraf.rs / health.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA