≫ 

Tuširanje ili kupanje u kadi? Evo šta je stvarno zdravije, a šta ne biste smeli nikako da radite

Posle napornog dana ništa ne može da tako dobro "legne" kao izležavanje u kadi, sa druge strane tu su i oni brojni dani kad imamo vremena da se samo "tušnemo" na brzaka

  • 3

Ponekad je vrela kupka sve što želimo nakon dugog, radnog dana. Sama pomisao na sapunicu i te silne mehuriće ćini da se osećamo bolje. Ponekad maštamo o tome da zauvek ostanemo potopljeni u tu magičnu prijatnost mlake vode. Ali, tu si i svi oni dani kada se na brzaka tuširamo pre polaska na posao, i kada smo toliko umorni da se na brzaka tuširamo pre odlaska u krevet.

Evo zašto nikako ne biste smeli da ubijete pauka i zašto je dobro da ih imate u svom domu

Svi smo mi isprobali i jednu i drugu opciju kupanja, ali koja od njih je zdravija, a koju bismo trebali da izbegavamo?

Dermatolozi upozoravaju da određeni nači kupanja može znatno da oštetiti kožu. Dr Rejčel Nazarian, dermatolog u "Schweiger Dermatology Group" u Njujorku, objašnjava da samo jedino vreme kupanja može biti korisno za zdravlje.

- Jedina prednost dugog kupanja u kadi je što tako možete lako da primenite određene sastojke na kožu. - rekla je doktorka Rejčel.

- Možete dodati zob u vodu za kupanje, a to može biti prilično umirujuće za kožu koja pati od ekcema, ili čak i određeni tretmani lekova mogu biti stavljeni u vodu, kako bi se izbeglo nanošenje na celu kožu rukama, ali u suprotnom, kratko tuširanje je mnogo korisnije. - dodala je doktorka Nazarian.

Evo zašto u prodavnici nikada nećete moći da kupite sveže masline - i zbog čega je to dobra stvar

Ako neko želi da koristi penušave kupke ili mehuriće za kupanje, važno je koriste one sa sastojcima poput kokosovog ili maslinovog ulja. Korišćenje proizvoda sa oštrim sastojcima, kao što su sulfati i parabeni, učiniće više oštećenja nego koristi za gornji sloj kože.

Foto: Pixabay.com / Ako korsitite penušve kupke, koristite one sa sastojcima poput kokosovog ili maslinovog ulja

U odnosu na dugačko kupanje, preporučljivije je tuširanje, jer kožu izlaže manjoj količini vode, što sprečava da gornji sloj kože izgubi sva prirodna ulja. Prirodna ulja kože su od suštinskog značaja za gornji sloj kože jer održavaju prirodnu hidrataciju i sprečavaju izbijanje akni.

Takođe, tuširanje je bolje za životnu sredinu - ako se ne tuširate predugo, trošite manje vode.

Dr Vitni Bouv, dermatolog iz Njujorka, kaže da dugačko kupanje može pomoći u smanjenju nivoa kortizola (hormon stresa), ali da isto tako može smanjiti proizvodnju prirodnih ulja kože što može izazvati oštećenja.

- Ne samo da je teško da potpuno isperete sapunicu u punoj kadi, već i sedenje u sapunici može skinuti mnogo prirodnih ulja sa kože. - rekla je doktorka Bouv.

Voda je efikasan način za hidratizaciju kože, ali važno je da voda bude mlaka, a ne vrela, da bi se izbeglo oštećenje gornjeg sloja kože (epiderma). Nacionalna američka asocijacija "Eczema" preporučuje da ukoliko odlučite da se kupate, ostanete u vodi samo 10 do 15 minuta, kako biste sprečili isušivanje kože. Posle takvog kupanja treba odmah da namažete hidratantno sredstvo za kožu.

Nazarian preporučuje ljudima da budu oprezni kada hoće da pravilno hidratizuju kožu. Sredstva sa mirisima mogu izazvati alergije i povećati bilo kakvu iritaciju koja već postoji na koži.

Foto: Pixabay.com / Sredstva sa mirisima mogu izazvati alergije i povećati iritacije kože

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    21. maj 2018 | 08:27

    Naj novija vest je da je bbio neki sudar na ibarskoj u blizini vidikovca kolona je skoro do žarkova već se 30 minuta ne krećemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA