≫ 

5 fascinantnih jutarnjih navika koje ima svaki sociopata

Iako su svi različiti, socopate imaju dnevnu rutinu koju moraju da prate, a moguće je da mnoge njihove navike mogu biti podstaknute simptomima sociopatije

  • 2

Ono što često nazivamo "sociopatijom" se bolje opisuje kao antisocijalni poremećaj ličnosti, ili ASPD. Prema Klinici Mejo, poremećaj je obeležen simptomima kao što su ignorisanje ispravnog i pogrešnog, nepotrebno preuzimanje rizika, korišćenje šarma za manipulaciju drugima, uporno laganje i slabe veze sa drugim ljudima.

5 razloga zbog kojih treba da pijete vodu čim ustanete ujutru

Iako su svi različiti, socopate imaju dnevnu rutinu koju moraju da prate, a moguće je da mnoge njihove navike mogu biti podstaknute simptomima sociopatije.

- Sociopata je nepopustljiva, manipulativna osoba koja nema empatiju za druge. Kao rezultat toga, sociopate, možda nisu motivisane za stvaranje društvenih odnosa, na način na koji su oni potrebni drugima. Sociopate se često mešaju sa ljudima, kako bi dobili ono što žele, a to je mesto gde može doći do manipulacije. Neke sociopate čak "uspevaju da nanesu štetu ljudima ili da ih iskoriste za svoju dobrobiti. - kaže klinički psiholog dr Perpetua Neo.

5 stvari koje sociopate mogu da čine ujutru i tokom dana po navici, prema stručnjacima:

1. Preterano doterivanje

Sociopate često imaju "naduvani" osećaj sebe, tako da neki imaju naročito rigorozne rituale doterivanja, koji se mogu graničiti sa narcisoidnim poremećajem.

- Jutarnji rituali sociopata se mogu odnositi i na negovanje izgleda. Ovo je nešto što svi radimo, lična higijena i rituali za lepotu, ali sociopata se po tome razlikuje na dubljem emocionalnom nivou, jer on mnogo više brine o sebi.- kaže Kaleb Bak, stručnjak za zdravlje u "Maple Holistic".

Zapravo, sociopatija i narcisoidan poremećaj ličnosti dele dosta istih simptoma. Ali, razlika je u tome što dok su sve sociopate narcisoidne, nisu svi narcisi sociopatični.

Foto: Pixabay.com / Sociopate imaju rigorozne rituale doterivanja koji se mogu graničiti sa narcisoidnim poremećajem

2. Izbegavanje drugih

Neko sa antisocijalnim poremećajem ličnosti (ASPD) možda neće biti previše zainteresovan za interakciju sa drugima, već će se više fokusirati na sebe. A to može rezultirati izolovanim ponašanjem.

- Sociopate su u svom srcu anti-socijalni, tako da se jutarnja rutina može povezati i sa izbegavanjem drugih, ili, alternativno, stavljanjem prihvatljive maske. Iako te jutarnje navike izgledaju uobičajeno, ako poznajte sociopatu, možete da primetite razlike u jutarnjem ponašanju. Neke su suptilne, a neke su jako primetne. - kaže Kaleb Bak.

3. Gledanje filmova

Dr Neo je u svojoj praksi primetio da sociopate imaju tendenciju da gledaju filmove.

- To je skoro opsesija. Moguće objašnjenje je da to rade zato što pokušavaju da imitiraju normalno ljudsko ponašanje i saznaju tačne odgovore, pa koriste filmove kao referentnu tačku.- kaže dr Perpetua Neo.

Sociopate takođe imaju tendenciju da uživaju u tamnijim filmskim temama i izgledaju oduševljeno kada gledaju grube scene.

Foto: Pixabay.com / Sociopate takođe imaju tendenciju da uživaju u tamnijim filmskim temama

4. Fokusiraju se samo na sebe

Druga glavna osobina svakog sociopate je arogancija, prema Klinici Mejo.

- Neke sociopate idu toliko daleko da se smatraju jedinim pravim ljudima na svetu. Ovakav akutni pogled na sebe doprinosi zanemarivanju drugih, kao i pratećim rutinama i navikama koje su korisne samo za socioapte. - stoji u izveštaju klinike Mejo.

Ako se sociopata druži sa drugima, na poslu, sa poznanicima i slično, može se prikazati kao šarmantna osoba. Ali, bez obzira na razlog socijalizacije, verovatno će biti motivisan ličnim dobitkom.

5. Različite riskantne navike

Sociopatiju obeležava neodgovornost i visoka impulsivnost. Dakle, ono što osoba sa sociopatskim poremećajem može učiniti tokom dana je stvarno nagađanje.

- Sociopatija kombinuje neodgovornost, impulsivnost i potrebu za trenutnim zadovoljenjem, pa nije iznenađujuće zašto su sociopate sklone rizičnijem ponašanju. Sociopate imaju tendenciju da se malo bave zaštitom drugih ili sebe. To znači da je za njih uobičajena prekomerna potrošnja alkohola, zloupotreba droga, kompulsivno kockanje, nesiguran seks i opasni hobiji (uključujući kriminalne aktivnosti).-  kaže Rouzi Mek Kal.

Naravno, nisu sve osobe sa sociopatskim poremećajem iste i moguće je imati ovaj poremećaj u različitim stepenima. Neke sociopate mogu da budu funkcionalne u društvu, dok za druge navike i rutine imaju veliki uticaj na dešavanja tokom dana.

Foto: Pixabay.com / Sociopatiju obeležava neodgovornost i visoka impulsivnost

(Telegraf.rs / Izvor: bustle.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    31. jul 2018 | 09:24

    Izmisljen je pogrdan naziv "sociopata", da bi osobe, koje su svoje "pripitomili" i doveli u ravan sa mediokritetima..

  • Kaja

    31. jul 2018 | 10:24

    Nek nauce prve dve zapovesti Bozje i izlecice se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA