≫ 

Ovo je suludo: Koliko tačno mleka smemo dnevno da popijemo?

Zabrinutost zbog negativnog uticaja mlečnih proizvoda na zdravlje proizlazi iz činjenice da zasićene masti povećavaju nivo lošeg holesterola, koji se povezuje sa bolestima srca

  • 3

Rezultati najnovijeg istraživanja kanadskih naučnika kažu da konzumacija tri manje porcije mlečnih proizvoda (čak i punomasnih) dnevno može zaštiti osobu od srčanih bolesti i moždanog udara, odnosno može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Zašto vam zuji u ušima i šta da radite da ne biste ogluveli?

Mlečni proizvodi poput sira i mleka su na lošem glasu zbog zasićenih masti koje sadrže, ali je ogledna studija kanadskih naučnika pokazala da njihova umerena konzumacija može zaštititi srce.

Istraživanje je sprovedeno u zemljama nižeg i srednjeg imovinskog stanja u kojima se mlečni proizvodi konzumiraju manje, a naučnici su tokom skoro devet godina pratili 136.000 osoba iz 21 zemlje sveta. Istraživanje je otkrilo da su manji rizik za razvoj moždanog udara imali ispitanici koji su jeli više mlečnih proizvoda.

Manji rizik za razvoj moždanog udara imaju osobe koje jedu više mlečnih proizvoda Foto: Pixabay.com

Standardni obrok čini 220 grama mleka ili jogurta, 15 grama sira ili kašičica maslaca.

Dr Degan, autor istraživanja je rekla da bi rezultati studije mogli biti korisni u bogatijim zemljama u kojima se mlečni proizvodi izbegavaju upravo zbog zdravlja.

- Umerena količina, triput dnevno može zaštititi, a ne naškoditi srcu. Svima koji u organizam unose malo mlečnih proizvoda savetujemo da taj unos povećaju. - savetuje dr Degan.

Standardni obrok čini 220 grama mleka ili jogurta, 15 grama sira ili kašičica maslaca Foto: Pixabay.com

Zabrinutost zbog negativnog uticaja mlečnih proizvoda na zdravlje proizlazi iz činjenice da zasićene masti povećavaju nivo LDL (lošeg) holesterola, koji se povezuje sa bolestima srca.

Međutim, po rečima dr Degan, mlečni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljudski organizam poput važnih aminokiselina, nezasićenih masti, vitamina K1 i K2, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, pa ih ne treba ih izbegavati, ali i dalje treba preferirati nemasne mlečne namirnice koje će manje uticati na povećanje LDL holesterola, glavnog rizičnog faktora za razvoj koronarnih bolesti.

- Dakle, ne podstičemo ljude da dnevno jedu šest do sedam porcija mlečnih proizvoda dnevno. Ključ dobrog zdravlja je u umerenosti. - kaže dr Degan.

Ključ dobrog zdravlja je u umerenosti Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir

    17. septembar 2018 | 09:21

    Netreba ni malo! To je sve industiska propaganda,Mleko od krave je za telad

  • Stefan

    17. septembar 2018 | 08:11

    Mleko je za bebe i za mladunce, ne za odrasle jedinke. Odrasli ljudi ni ne mogu da proizvedu dovoljno laktaze - hormona za varenje mleka tako da najveći deo hranljivih sastojaka završaca u vc šolji.

  • Nena

    18. septembar 2018 | 19:17

    Ja bez mleka i mlečnih proizvoda ne mogu. Šta kažu naučnici, baš me briga. Ionako danas kažu jedno, a sutra drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA