Nikad se ne biste setili ovih namirnica: Najlakši način da se rešite zadaha od belog luka

Sve ove sastojke koristite u svojoj ishrani, ali sigurno niste znali da efikasno suzbijaju zadah od belog luka

  • 1

Ako se bojite gripa ili prehlade, uz čaj, med i limun, svakako jedite beli luk. Oačaće vam imunitet, a zbog antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacionih svojstava, držaće infekcije dalje od vas. Jedino što sa njegovom pojačanom upotrebom možete dobiti loš zadah.

Ako uspete da se suzdržite od alkohola samo mesec dana, desiće vam se ove tri neverovatne stvari

Studije potvrđuju da beli luk može poslužiti kao odlična prevencija mnogih bolesti, uključujući i neke vrste raka. Deo njegovih lekovitih dejstava potiče iz suptsance koja pravi karakterističan i jako neprijatan miris. Razlog zbog kog snažan miris belog luka ostaje tako dugo nakon jela jeste zato što se tokom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju jedinjenja sumpora iz belog luka. Upravo zato osvežavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da prekrijete taj miris.

Tokom probavljanja hrane se u krvotok oslobađaju jedinjenja sumpora iz belog luka Foto: Pixabay.com

Ali, neke prirodne namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz beli luk ili nakon jela s belim lukom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršun, mentu, bosiljak ili pečurke jer te namirnice sadrže fenole, jedinjenja koja će u hemijskoj reakciji reagovati sa sumporom iz belog luka i tako neutralisati snažan miris.

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovu njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora je znatno niži u dahu. Najviše fenola ima u menti, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, delotvorno suzbija miris belog luka.

Naučnike je iznenadilo to što i list zelene salate delotvorno suzbija miris belog luka Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    7. oktobar 2018 | 20:28

    Hvala listu Telegraf za dobar tekst , od prijatelja iz Italije smo dobili savet jeri oni to rade , sazvakati kasicicu mlevene kafe i tako resiti problem , mirisa belog luka !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA