≫ 

Skala gladi: Evo kako da tačno utvrdite koliko ste gladni i izbegnete prejedanje (INFOGRAFIKA)

Kada smo gladni, stvarno nismo svoji...

  • 1

Bilo da ste na posebnom režimu ishrane ili ne brojite kalorije važno je da znate da procenite koliko ste gladni i da u skladu sa time konzumirate hranu.

Evo kako možete da jedete na hiljade kalorija dnevno, a da to i dalje bude zdravo za vas i donese vam telo iz snova

Svakome od nas se desilo da zbog obaveza preskočimo neki obrok. Najčešće preskačemo najvažniji obrok u toku dana - doručak. Doručak je veoma važan jer nam daje energiju za ceo dan i ono što je najvažnije - kalorije koje unesemo za doručak sagorećemo u toku dana.

Ukoliko imate malo jači doručak izdržaćete do ručka i nećete biti ekstremno gladni. Najgore što možemo da uradimo za naš žćeludac jeste da sednemo mrtvi gladni i najedemo se. Tada nemamo kontrolu i ne znamo kada je dosta, a dok signal iz mozga stigne do stomaka već je kasno.

Kako se ne bismo preopteretili i imali problema sa želucem i varenjem veoma je važno da znamo kako da odredimo koliko smo gladni. Sledeća tabela jasno ocrtava faze gladi i sitosti i kako trebamo da se ponašamo u svakoj.

Foto: Telegraf

Bahati Kinezi se gađaju mesom:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jana

    11. oktobar 2018 | 12:02

    Kategorija gladi nije dovoljno shvacena jer glad ,KAO I ZADOVOLJAVAJUCA SITOST je vrlo specificno stanje ,cijim razlicitim tumacenjem cesto upadamo u SOPSTVENU zamkuu .Tako i lekari cesto ne mogu sa sigurnoscu da procene pacijentove subjektivne konstatacije povodom kontrole ishrane i objektivna naucna saznanja,Prejedanje ,pored svrstavanja u simptom je najcesce nemogucnost ,upravo ovde navedene procene sitosti koja se pojavljuje kada se zavrsi sa obrokom ,tako da dobro osmisljen obrok je KOMPLEKSNIJI POSTUPAK NEGO STO SE izvodI I SMATRA..Naravno pracenje ,sto se preporucuje ,licnog osecaja sitosti je varljivo ,u zavisnosti od objektivnih i subjektivnih faktora.Hocu reci da je ,i pored velikog broja nutricionista zanemaren inividualni pristup koji je znacajan deo jelovnika pojedinca.DA LI JE TO MOGUCE SAVREMENOM COVEKU U TRCI SA KARIJEROM i za boljim zivotnim standardom.?Zato ne cudi gojaznost ili neuhranjenost ,kao dva podjednako upozoravajuca stanja ,formulisana po standardima sveske zdravsvene organizacije.Licno razlikujem podnosljivu glad(kada mogu da jedem ,a ne morm ,u skali je broj)i i nepodnosljivu(krce creva,malaksalost ,ponekad i glavobolja,klecanje nogu).Sitos razlikujem na prijatno stanje kada sam unela dobre kalorije ,sto je najcesce i presitost(ttromost ,nadutost,redje bol u trbuhu ,uglavnom posle svadbarskog kupusa )I jedino koka kola pomaze ,jer nisam probala sodu bikarbonu koju preporucuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA