≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaša genetika utiče na neplodnost i više nego što ste mislili

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci otkrivaju kako porodična istorija utiče na plodnost

  • 3

Sručnjaci otkrivaju da vaša genetika i porodična istorija utiču na neplodnost i više nego što ste mislili. Otkrijte na koje sve "boljke" utiče genetika i kako da ih sprečite ili izlečite što pre ukoliko nameravate da zatrudnite.

Stopa plodnosti u Sjedinjenim Američkim Državama pala je na rekordno nizak nivo u poslednjih nekoliko godina. Istraživači nisu potpuno sigurni šta je pravi uzrok. Postoji teorija da je stopa niskog nataliteta zbog toga što žene čekaju da se prvo ostvare u obrazovanju i poslovnom svetu, a potomstvo ostavljaju za kasnije godine. Drugi tvrde da je to reakcija na ekonomsku neizvesnost u državi. Treći tvrde da je loš kvalitet sperme najviše kriv za ovakvo stanje.

Većina ovih teorija je uglavnom hipoteza. Još jednu stvar treba uzeti kao ključnu, a to je genetika. Procenjuje se da je oko 50 odsto slučajeva neplodnosti uzrokovano genetskim problemima.

Hromozomske abnormalnosti i genetičke bolesti mogu smanjiti plodnost

Mnogi ljudi nisu u stanju da ostvare trudnoću ili da iznesu trudnoću zbog genetskih i hromozomskih abnormalnosti. To u suštini znači da su neki pojedinci nasledili stanje koje može da zaustavi razvoj spermatozoida, onemogući da se embrion uspešno implantira ili normalno razvija u materici.

Problem sa plodnošću može da se javi ako postoji strukturna promena u hromozomima. Ako je neko nosilac nepravilnog hromozoma, embrion može da primi dodatnu genetsku informaciju, što može da dovede do pobačaja.

Cistična fibroza je, takođe, genetsko oboljenje koje je direktni krivac za neplodnju.

Takođe, neplodnost kod muškarca može da bude zbog hromozomske abnormalnosti što uzrokuje smanjen broj spermatozoida u spermi.


Genetika može da utiče na kvalitet i količinu sperme 

Lekari obično nisu u stanju da identifikuju šta konkretno uzrokuje većinu nepravilnosti u proizvodnji sperme.

Da li genetika ima uticaja u tome?

Većina stručnjaka se slaže da je gomila problema sa spermom uzrokovana faktorima životne sredine i životnog stila.

Postoje neke teške genetske abnormalnosti kod muškaraca koje mogu da dovedu do ozbiljnog smanjenja broja spermatozoida ili nedostatka proizvodnje sperme. Ovi genetski poremećaji su nasledni. Često, međutim, teške abnormalnosti sperme izazivaju apsolutnu neplodnost i, prema tome, ne mogu da se prenesu na buduće generacije.

Endometrioza i fibroidi, koji mogu da izazovu neplodnost, imaju višestruke uzroke, od kojih jedan može da bude i genetika

U SAD, 1 od 10 žena živi sa endometriozom, bolnim upalnim stanjem u kojem materica raste izvan mesta za matericu. Od onih koji imaju endometriozu, 30 do 50 odsto obično se bori sa neplodnošću.

U kojoj meri je endometrioza rezultat genetike?

Smatra se da su uzroci koji podstiču ovo stanje vezani za okolinu, uz nasleđene i stečene faktore.

Ako vaša majka ili sestra imaju endometriozu, postoji pet do sedam puta veća verovatnoća da će i vama biti dijagnostifikovana. Ali to što član porodice ima endometriozu, ne znači da ćete je i vi zasigurno dobiti.

Isto važi i za fibroide, male, benigne tumore koji rastu unutar šupljine materice i sprečavaju vezivanje embriona. Ako vaša majka ili sestra imaju fibroide, imate i vi veći rizik od njih - ali, opet, to ne znači da ćete ih dobiti.

Vreme menopauze takođe određuje genetika

Starost i brzina u kojoj ćete ući u menopauzu opet ima genetsku komponentu. Stručnjaci veruju da vreme kada je vaša majka ušla u menopauzu predviđa vreme kada ćete i vi ući u ovu fazu života.

Sindrom policističnih jajnika može izazvati probleme sa plodnošću i tipično je genetsko stanje

Ova hormonska neravnoteža koja izaziva ciste i neredovne menstruacije, jedan je od najčešćih uzroka neplodnosti. Na ovo stanje utiče genetika kao i životna sredina i ponašanje.

Još uvek imamo mnogo toga da naučimo kada je u pitanju genetika i plodnost

Neki stručnjaci kažu da istraživači još uvek ne znaju šta uzrokuje neplodnost u 20 do 30 odsto slučajeva.

Neki doktori sumnjaju da su ovi slučajevi možda povezani sa ponašanjem i faktorima načina života, kao što su ishrana, težina, vežbanje i čak nivo stresa. Međutim, mnogi stručnjaci veruju da većina medicinskih stanja koja mogu dovesti do neplodnosti, imaju genetsku predispoziciju.

Ako imate člana porodice sa bilo kojim od gore navedenih stanja, ili ako imate neredovne simptome ili propuštene menstruacije, idite na pregled i moguće lečenje što pre, ako nameravate da zatrudnite.

(Telegraf.rs / huffpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    24. februar 2019 | 12:34

    To je 100% tačno! Ako vaši roditelji nisu imali dece, budite sigurni da ih ni vi nećete imati.

  • Dr Mr

    24. februar 2019 | 15:13

    GMO

  • Bolno

    19. mart 2019 | 08:53

    Mnogi bi zeleli da imaju decu,ali ne mogu.Neki komentari su samo stavljanje soli na ranu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA