Evo zašto smo u bedaku kad je ovako šugavo vreme!

Nagli pad pritiska, temperature, niski sivi oblaci, nepodnošljiv vetar i nesnosna kiša – za mnoge je ovo sinonim za depresivno raspoloženje. No, znate li zašto meteorološke prilike tako strašno utiču na našu psihu?

  • 5

Sigurno ni vama jutros nije bilo lako da ustanete iz kreveta. Čak ni treća kafa ne pomaže da odagnate umor i koncentrišete se na posao. Dođe vam da čitav dan provedete zureći u jednu tačku. Sada, nauka ima odgovor na pitanje šta je to u tmurnom vremenu što nas toliko “spušta” i čini da se osećamo tako bezvoljno, pa čak i depresivno.

Iako smo svi mi bili ubeđeni u suprotno, situacija napolju uopšte ne predstavlja “idealno vreme za spavanje. Istraživanje sprovedeno na Ročester univerzitetu dokazalo je da se baš kad je lepo vreme najbolje spava.

Za sve su odgovorna dva hormona - serotonin i melatonin. Melatonin je hormon koji izaziva pospanost, a nivo u telu mu raste čim se spusti mrak. Tada oči šalju impuls u mozak, koji šalje naredbu da se luči više melatonina, kako bismo lakše i brže utonuli u san.

Međutim, serotonin deluje potpuno suprotno. Podiže nas, daje snagu i održava dobro raspoloženje. Međutim, kad dođe do pada nivoa setrotonina, do čega dolazi s nedostatkom sunca, u kombinaciji sa delovanjem melatonina - u ljudima se javlja lošije raspoloženje.

Foto-ilustracija: Foter/ Foto-ilustracija: Foter/

Istraživanja su pokazala da su takozvanoj "sezonskoj depresiji" nešto sklonije žene od muškaraca. Jedini način da poboljšate raspoloženje jeste da sebe okružite stvarima koje vas čine srećnim. To može biti neka draga pesma, odlazak na piće s prijateljima ili jednostavno, da sebi date malo oduška, i danas obavljate samo one lakše zadatke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    5. mart 2015 | 11:38

    Meni je ekstra za vas ne znam.

  • Dragan

    6. mart 2015 | 11:21

    Tako je Jagoda! Kad je čovek srećan i ispunjen ne smeta mu ništa! Ali ipak ovakvo vreme veoma utiče,ne samo na raspoloženje,već na sve naše aktivnosti i stanja! Ne možemo protiv vremena,uradimo nešto za sebe i ulepšaajmo i ovaj dan!

  • Boki

    6. mart 2015 | 09:16

    Gledacu u svetlo da popravim raspolozenje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA