POSLE VIŠEVEKOVNE ZABRANE: Turci mogu da koriste toalet papir!

Prethodnu zabranu upotrebe wc papira u Tursku uveo je Kada Al Hajah, kao i druga pravila na koji način muslimani treba da vrše nuždu

Verske vlasti u Turskoj odobrile su upotrebu toalet papir za svoje građene, nakon zabrane koja je trajala vekovima.

Turska Direkcija za verska pitanja objavila je fatvu u kojoj se navodi da je sada prihvatljivo u Turskoj koristiti toalet papir za ličnu higijenu, ali samo ako nigde nema vode.

- Ako vodu nije moguće pronaći za čišćenje, mogu da se koriste i druga sredstva. Iako pojedini smatraju da je papir nepogodan materijal za čišćenje, nema više problema u njegovom korišćenju - rekli su u Direkciji.

Prethodnu zabranu upotrebe wc papira u Tursku uveo je Kada Al Hajah, kao i druga pravila na koji način muslimani treba da vrše nuždu.

Ta pravila su koncipirana pre pronalaska wc papira, ali i wc šolja. Prema tim pravilima, muslimani pre i posle odlaska u taolet moraju da izgovore kratku molitvu... Za "čišćenje" mogu da koriste vodu, tri kamena ili svoju levu ruku.

I pre nego što je odobrena upotreba toalet papira u Turskoj pojedini proizvođači počeli su da prave "halal wc papir", piše "Raša tudej".

(Telegraf.rs / Izvor: Rt.com)