LOŠE VESTI ZA BEBE IZ EPRUVETE: Zdravlje im je tempirana bomba!

Prema nekim procenama, u savremenom svetu je oko dva odsto beba začeto vantelesnom oplodnjom. Ali, koliko mi zaista znamo o ovoj metodi koncepcije, to jest kako će to što su nastala u laboratoriji uticati na zdravlje ove dece kada porastu?

Pre skoro 38 godina rođena je Luiza Džoj Braun, prva beba začeta "in vitro", odnosno vantelesnom oplodnjom. Od tada je na milione dece na svet došlo potpomognutim začećem i usrećilo svoje roditelje koji su imali problema s plodnošću. Ali, sada naučnici spekulišu da će ih njihov život mnogo koštati.

SRPSKA BEBA IZ EPRUVETE DOBILA SINA: Čudesna priča iz Vranja

Prva beba iz epruvete, Luiza, proslavila rođendan! (VIDEO)

Jedan naučnik smatra da su devojčice i dečaci nastali u laboratoriji pod ogromnim rizikom da obole od mnogih bolesti, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, a postoji šansa i da će živeti dosta kraće od svojih vršnjaka.

Doktor Paskal Ganje izneo je kontroverzne tvrdnje da asistirana reprodukcija predstavlja tek jedan “evolutivni eksperiment”, koji bi mogao da se pokaže podjednako katastrofalnim po zdravlje čovečanstva kao brza hrana ili drugi loši faktori.

- Iako ćemo sve probleme dece rođene vantelesnom oplodnjom moći da sagledamo tek nakon nekoliko decenija, već sada se primećuju neke od posledica – smatra ovaj razvojni biolog, profesor s Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu.

On svoje tvrdnje bazira na dva istraživanja. Prvo, sprovedeno na zamorcima, pokazalo je da su se kod ženki miševa, začetih vantelesnom oplodnjom, kad su odrasle vrlo često javljali gojaznost, dijabetes i povišen pritisak, dok su mužjaci imali hormonalne probleme.

Druga studija, bazirana je na podacima o stotinu dece začete IVF tehnologijom. Kada su ih odveli na planinu visoku preko 3000 metara, gde je snižen nivo kiseonika u vazduhu, pokazalo se da su ova srca ove dece daleko slabija od srca njihovih vršnjaka, pa čak i braće i sestara začetih prirodnim putem.

HOĆU BEBU: Svakom PETOM PARU u SRBIJI potrebno LEČENJE za POTOMSTVO!

Ganje to objašnjava time što se kod prirodnog začeća 200 miliona spermatozoida bori za ka jajnu ćeliju, a na tom putu pobeđuje samo onaj najbolji. Kod vantelesne oplodnje, naučnik vrši odabir tog jednog spermatozoida, a on veruje da je priroda daleko bolji selektor.

- Mi izvodimo evolutivne eksperimente, ali još uvek niko ne može da nam garantuje da će ta deca biti zdrava i kad napune 80 godina – izjavio je doktor na jednom simpoziju genetičara.

Takođe, on poredi vantelesnu oplodnju sa negativnim efektima brze hrane.

- Kada se pojavila brza hrana i druge namirnice bogate šećerima, to je tada predstavljalo genijalno rešenje za problem gladi u svetu, posebno kad su deca u pitanju. Kad se pažljivije pogleda, vidimo da danas postoji ogroman broj gojaznih ljudi, koji umiru mladi od posledica ovakvog načina ishrane. Trebalo nam je 50 godina da shvatimo da je to loše za nas – primećuje on.

Međutim, drugi stručnjaci za plodnost nisu uvereni u Ganjeove tvrdnje i smatraju da ovaj doktor nema nikakve konkretne dokaze protiv IVF-začeća, već samo iznosi neosnovane hipotetičke ideje, kojima će bespotrebno isprepadati milione roditelja koji dete ne mogu da dobiju prirodnim putem.

Beba okružena špricevima? Ova slika deluje bizarno, ali prelepa priča koja se skriva iza nje ostaviće vas bez teksta! (FOTO)

Ipak, eksperti za vantelesnu oplodnju slažu se s tim da nauka mora još mnogo da nauči o procesima začeća, a naročito kako to ženski reproduktivni sistem odabire najbolje spermatozoide, koji će uopšte dobiti pristup da oplode jajnu ćeliju.

- Većina dece začete vantelesno su podjednako zdrava kao i deca nastala prirodnim putem. Tamo gde postoje odstupanja, ona se pre mogu objasniti genetskim poremećajima, odnosno odabirom "pogrešnog" sprematozoida, nego samim postupkom oplodnje ili činjenicom da se embrion u prvo vreme razvija van tela – rekao je za Daily Mail doktor Džefri Tru, stručnjak za vantelesnu oplodnju Hamersmit bolnice u Londonu.

(Telegraf.rs)