≫ 

Ovi saveti rešavaju jedan od najčešćih problema vozača tokom duge vožnje

Skuplje i luksuznije limuzine imaju sistem za masažu leđa ugrađen u sedišta, ali je to ipak privilegija manjine vozača. Zato ove savete može da primeni svako...

  • 1
vožnja, vozač, devojka, auto Foto: Unsplash

Višečasovno sedenje za volanom tokom vožnje vozačima može da izazove bolove u leđima, kao blaže tako i one prilično ozbiljne. Ovaj problem uglavnom pogađa profesionalne vozače teških i lakših teretnjaka i kombija, ali ni "obični" vozači na njega nisu imuni.

Skuplje i luksuznije limuzine ovaj problem delimično rešavaju ugradnjom sistema za masažu u sedišta, ali je to ipak nešto što je privilegija manjine vozača. Zato vam dajemo savete koji će vam pomoći da olakšate sebi bol u leđima tokom duge vožnje.

1. Pronađite odgovarajuću poziciju

Za probleme sa bolovima u leđima, odgovarajuća pozicija sedenja je glavna stvar. Zato je potrebno da u sedištu sedite što je više moguće pozadi, kao i da se na naslon sedišta oslanjate što većom površinom leđa.

Noge i telo bi trebalo da prave ugao od 100 od 110 stepeni. Veći ugao od toga bi mogao da dovede do većeg naprezanja mišića vrata i ramena.

Ako je to moguće, podesite sedište (sedalni deo) tako da vam cela dužina butina, koje bi trebalo da budu paralelne sa podom vozila, bude nja njemu.

Položaj sedišta podesite tako da vam za pritiskanje pedala bude potrebno samo blago savijanje kolena.

2. Podesite sve ostalo

Volan podesite u položaj koji će vam omogućiti da se osećate udobno za njim. Sam volan ne trebalo da bude previše blizu grudi, pošto će to sprečiti pravilan rad vazdušnog jastuka u slučaju nezgode.

Kada ste našli idealnu poziciju sedenja, prema njoj podesite položaj sva tri retrovizora. To će vas sprečiti da se okrećete i istežete tokom vožnje, da biste videli šta se oko vašeg vozila dešava.

Takođe, ukoliko vaš auto ima navigaciju ili infotejnment sistem, važno je i da vaš položaj sedenja bude takav da ne morate previše da se okrećete i istežete da biste dohvatili komande.

Cene iznajmljivanja kola su ostale iste Foto: Pixabay

3. Redovno pravite pause

Kada je telo dugo u statičnom položaju krvotok postaje sporiji, a kiseonik sporije dospeva do mišića.

Da do toga ne bi dolazilo, neophodno je da pravite redovne pauze, na svaka dva do tri sata vožnje. Kratka šetnja tokom pauze povratiće vašu cirkulaciju.

Ukoliko osetite bol u mišićima, izmasirajte ih malo blagim stiskanjem kako biste ga ublažili.

4. Održavajte svoje vozilo

Generalno odžavanje automobila značajno dobrinosi komfornoj i udobnoj vožnji i otklanja nedostatke i vibracije koja nastaju kao posledica vožnje po lošim i neodržavanim putevima, punim rupa i drugih oštećenja.

Zbog toga je važno redovno proveravati vešanje, odnosno stanje amortizera, kao i pritisak u gumama.

Volkswagen T3, Folksvagen, kombi, kamper Foto: Unsplash

5. Vežbajte

Zvuči kao uobičajna fraza, ali redovno vežbanje će doprineti vašoj ukupnoj telesnoj snazi, i samim tim pomoći da dužu vožnju možete da izdržite bez bolova u leđima. A naročito dobre vežbe za leđa su plivanje i vožnja bicikla.

6. Pomoć sistema u vozilu

Postoje i drugi trikovi za smanjenje bolova u leđima. Pa tako, ako vaše vozilo ima tempomat i sedišta sa grejačima, koristite ih. Tempomat će vas osloboditi stalnog držanja nogu na pedalama, a grejači toplotom osloboditi bola u leđima.

Ukoliko nemate mogućnost da podešvate lumbalni deo naslona sedišta vozila, pomozite se jastukom da biste našli svoji idealni položaj.

Veoma je važno i da ne držite ništa u zadnjim džepovima pantalona, zato što može da poremeti balans kičme tokom sedenja za volanom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elektro-vozač

    25. avgust 2020 | 16:48

    7. Vozite električne automobile. Smanjena buka i vibracije značajno smanjuju zamor tokom vožnje. Jedna analogija je osećaj kada isključite aspirator u kuhinji posle dugog rada ili izađete napolje iz bučne prostorije posle dužeg boravka u njoj i shvatite koliko je to bilo zamorno. Za sve one koji daju izgovore da im je buka motora mila, muzika je bolja a buka je odlična koliko i tesne cipele - možda nekom dobro izgledaju ali su jako neudobne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA