• 1

Vozili smo Mazdu 3 SKYACTIV-X 180: Vrata manje za kofer više!

Osim što je značajno veća i funkcionalnija od atraktivnog „hečbeka“ koji smo vozili proletos, nova Mazda3 sedan na ovom testu privlači pažnju revolucionarnim SKYACTIV-X benzinskim motorom od 180 KS sa mehaničkim kompresorom i jedinstvenom tehnologijom dvostrukog „paljenja“ koje je dobijeno ukrštanjem tehnologija rada benzinskog i dizel agregata, a ova kombinacija osmišljena je sa ciljem da obezbedi veću snagu uz nižu potrošnju

  • 1

Dolazak nove generacije Mazde3 propratili smo u dva navrata, i to na međunarodnim prezentacijama, pa bi neko pomislio kako smo ovaj model uveliko apsolvirali, ali da li je baš tako!? Jesmo na statičnoj promociji u Pragu krajem 2019. dobili na dlanu sve ključne karakteristike japanskog modela iz C segmenta, koji nesumnjivo ima izuzetno važnu rolu u Mazdinom portfoliju.

Samo koji mesec kasnije, na dinamičnoj prezentaciji, imali smo priliku da isprobamo na delu „hečbek“ sa petora vrata i benzinskim SKYACTIV-G motorom. Ipak, kako u Mazdi imaju još mnogo toga da „kažu“ sa novom „trojkom“, usledila je i treća sesija sa ovim interesantnim i po mnogo čemu specifičnim modelom.

Naime, sada smo na domaćem terenu na test dobili Mazdu3 sedan, dakle u karoserijskoj verziji sa četvora vrata i, što je još interesantnije, sa inovativnim SKYACTIV-X benzinskim motorom jedinstvenim po tome što kombinuje tehnologije rada benzinca i dizela. O čemu se, zapravo, radi? U nastojanju da dođu do veće snage, a da pritom ne kompromituju potrošnju, u Mazdi su razvili revolucionarni motor.

Ovaj dvolitarski benzinac za paljenje koristi varijabilnu kompresiju koja doseže čak 16,3:1 po uzoru na dizel agregate, ali i svećice kao i ostali benzinski motori. Takav režim rada omogućava da se prilikom paljenja koristi smeša sa većom količinom vazduha i manjom količinom goriva i tako se poboljšava efikasnost i do 20 odsto!

Pre nego što vas upoznamo sa mogućnostima revolucionarnog agregata koji je stigao kasnije u odnosu na benzinski motor od 122 KS te 1,8 dizel od 116 KS i nedavno je uveden na tržište, red je da se osvrnemo na najvažnije generalije Mazde3 sedan. Sa dužinom od 4.660 milimetara ova verzija je za čak 20 cm duža od „hečbeka“. Iako je zadržala istovetno međuosovinsko rastojanje, putnici na zadnjim sedištima, koja su, kao i prednja izuzetno udobna, osećaju se komotnije i to najpre zbog većih staklenih površina.

I prtljažnik zapremine 450 litara izdašniji je za gotovo 100 litara i kao takav pravi veliku razliku. Dok je dinamično oblikovana Mazda3 hečbek posvećena individualistima ili mlađim parovima, elegantna limuzina učiniće se interesantnom porodičnim kupcima, kao i onima koji traže automobil za četiri odrasla putnika koji mogu krenuti na putovanje, a da ne budu osuđeni na previše kompromisa u pogledu prtljaga tj. svega onoga šta bi želeli da ponesu sa sobom.

To je samo još jedan veliki plus uz neke druge karakteristike kojima nas je Mazda3 još ranije prijatno iznenadila. Tu pre svega mislimo na kompletno uređenje enterijera. Izvanredna, niska, pozicija sedenja po ugledu na nemačke predstavnike, gostoljubiva sedišta, kokpit sa jasnim i preglednim instrumentima koji okružuje vozača, uz izbor kvalitetnih materijala i pažljivu završnu obradu, stavke su koje ozbiljno približavaju Mazdu3 premijum modelima.

Da ne završi na tome, pobrinula su se prilično ubedljiva vozna svojstva i to bez obzira na činjenicu da je u odnosu na prethodne generacije, koje su na zadnjoj osovini imale oslanjanje vezano u više tačaka (tzv. multilink), ovde je primenjeno jednostavnije i jeftinije rešenje u vidu torzione osovine. No, kada se zadesite za upravljačem nove „trojke“ teško da ćete pronaći zamerku na rad oslanjanja - ova Mazda se vozi zaista sportski.

Direktan upravljač, kratka ručica manuelnog menjača i precizno vođenje kroz krivine rezultiraju visokom ocenom u domenu vozne dinamike. Prosto iznenađuje koliko je neutralna i kako pri manevrima „maskira“ dužinu, a velike zasluge za to pripadaju sistemu G-Vectoring Control Plus, koji pri ulasku pri skretanju ublažava obrtni moment, a zatim pri izlasku iz krivine, neprimetno koči spoljni točak, čime se smanjuje opterećenje usled G-sila.

Kapa dole za agilnost, ali kako stoje stvari sa novim agregatom? Osim što radi izuzetno tiho i uglađeno, deluje kao da negde u sebi ljubomorno čuva svojih 180 KS te nije baš rad da ih svesrdno podeli sa vozačem. Šezdesetak konja više na račun SKYACTIV-X 180 motora je ozbiljan bonus u odnosu na SKYACTIV G 122 i utisak je da bi morao u većoj meri da se odrazi na performanse.

Deklarisano ubrzanje od 0 do 100 km/h 8,2 sekunde se ne oseća u realnosti i automobil deluje pomalo anemično. Očigledno je da daje jači vetar u leđa kada premaši 3.000 o/min, ali i to da ispod 2.500 o/min nevoljno prima gas. Što se tiče potrošnje, ona se u gradu kreće između 7 i 8 litara pri normalnom tempu i kada eskivirate najveće gužve u špicu, jer steni-kreni režim rapidno diže pomenuti prosek. Na otvorenom putu je apetit kudikamo manji te Mazda3 može da prevali 100 kilometara sa manje od 6 litara, dok na auto-putu pri 130 km/h „pije“ 7 litara.

Za takva krstarenja Mazda je predvidela olakšicu u vidu adaptivnog tempomata, a na raspolaganju je i asistencija koja ne dozvoljava da nehotično, bez uključivanja pokazivača pravca, pređete u susednu saobraćajnu traku. Od ostalih sigurnosnih sistema treba upozorenje na bočni saobraćaj, nadzor mrtvog ugla, čitanje saobraćajnih znakova i prepoznavaje umora kod vozača. Za pohvalu što sve to dolazi već u osnovnom paketu opreme, baš kao i LED svetla za automatskom aktivacijom dugih svetala, te head-up displej. Dokaz da postoji i nešto u čemu se Mazda nije ugledala na premijum marke, jer one čak i kod modela iz viših razreda sve to „masno“ naplaćuju.

Sa još nekim opcionalima kao što su aluminijumske felne od 18 inča, pametni ključ, parking senzori napred i nazad, kamera za vožnju unazad, automatski klima uređaj i metalik boja, testirana Mazda završava na 27.300 evra. Ako je posmatramo kao klasičan model C segmenta, to je prilično “jaka” cena, ali ne treba smetnuti s uma da ovaj automobil po svemu prikazanom zaslužuje da ga analizirano u svetlu limuzine. U tom slučaju, pomenuta cena i nije tako visoka kao što se čini na prvi pogled…

(Telegraf.rs/Uroš Dedić/TopSpeed)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    Odlicna Mazda, prelepa i mnogo mi se dopada..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima