• 1

Dok vi vozite, vaša pametna guma vam govori kako

Ako vozač pređe preko bare, nova tehnologija može da mu pomogne da izbegne nesreću, ali i da upozori druge vozače iza njega na potencijalnu opasnost

  • 1

Mogućnost povezivanja na internet brzo se širi autoindustrijom, pa je tako kompanija Pirelli proizvela gumu koja vozaču može da "šalje" korisne podatke.

Nova Pirellijeva guma u sebi ima disk veličine kovanice u kome se nalaze senzor, procesor i ostala elektronika neophodna za komunikaciju. Disk prati i prikuplja važne podatke, i šalje ih ka ECU (Electronic control unit) jedinici u automobilu, ali i drugim automobilima u blizini.

Ako vozač pređe preko bare, nova tehnologija može da mu pomogne da izbegne nesreću, ali i da upozori druge vozače iza njega na potencijalnu opasnost.

U slučaju da senzori u gumi detektuju loše uslove za vožnju, poslaće podatke ECU jedinici, koja će prilagoditi rad motora, kontrolu proklizavanja, čak i podesiti vešanje. Guma će moći da prati i druge informacije kao što su: dubina gaznog sloja, pritisak u gumama, temperaturu guma i slično.

Zimske gume, točkovi, točak, šara,

Foto: Pixabay

Iako je nova guma prvenstveno namenjena za svakodnevnu upotrebu na "normalnim" putevima, Pirelli je senzor ugradio i u set P-Zero Trofeo guma visokih performansi.

Set je potom stavljen na Audi A8 na zatvorenoj test stazi, a gume su uspešno detektovale baru i podatke poslale Audiju Q8 koji je bio iza. Q8 je primio podatke putem 5G mreže pre nego je došao do bare.

Iako ova tehnologija nije potpunoj primeni, nešto slično se već koristi u kamionskoj industriji i štedi mnogo vremena mehaničarima koji ne moraju da proveravaju pritisak u gumama, jer zahvaljujući tehnologiji znaju koju gumu treba da napumpaju, a koju da preskoče.

Sada se očekuju dugoročna testiranja novih guma, ali se već čini da je primena "cyber guma" veliki korak u povećanju bezbednosti na putu.

(Telegraf.rs/Klix)

Komentari

  • Sascha

    Gde ima da se kupi? Uz'o bi 2 samo za napred 145/80R13. Necu da mi ss Yugisa kvasi po baricama 😘

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima